Overzicht: hoe zit het met de coronabesmettingen in de landen rondom ons?

Niet alleen bij ons, maar ook in de landen rondom ons ziet men het aantal coronabesmettingen stijgen. Al zijn er sterke verschillen tussen de landen onderling. In het Verenigd Koninkrijk groeit in één week tijd het aantal besmettingen per week aan met meer dan 1.000, en in Nederland telt men bijna een verdubbeling van de cijfers. Toch is er ook goed nieuws, want in Italië en Portugal blijven de cijfers dalen. We zetten de cijfers voor u op een rij.

In de weekcijfers van de landen rondom ons zijn, net zoals bij ons, nieuwe stijgingen duidelijk merkbaar. Het is best moeilijk om die cijfers per land te vergelijken omdat elk land er een andere teststrategie op nahoudt. Cijfers gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geven wel het aantal besmettingen op weekbasis weer. Dit zijn absolute cijfers per land.

In Nederland zijn de wekelijkse coronacijfers per miljoen inwoners bijna verdubbeld.

Sterke stijgingen in Nederland en Verenigd Koninkrijk

In Nederland is er een sterke stijging merkbaar. In de week van 6 juli werden 373 bevestigde besmettingen gerapporteerd. In de week van 13 juli waren dat er 660. Dat is zo goed als een verdubbeling. In Nederland wonen 17,28 miljoen mensen. Het stijgende aantal besmettingen zal waarschijnlijk binnen vier of vijf weken leiden tot een toename van het aantal ziekenhuisopnames op intensieve zorg. Volgens Andreas Voss, hoogleraar Infectiepreventie in Nijmegen en lid van het Outbreak Management Team, is er geen reden tot ongerustheid. "Deze stijging was te verwachten na het loslaten van de lockdown", zegt hij. Verder spreekt hij over een "hobbel" in de cijfers, niet over een mogelijke tweede golf. De overheid roept op om de maatregelen zeer strikt te blijven volgen. 

Ook in het Verenigd Koninkrijk is de stijgende trend opvallend: in de week van 6 juli werden er 4.053 bevestigde besmettingen gemeld. In de week van 13 juli waren het er al 5.113 op 66,65 miljoen inwoners. In het noordwesten van Engeland, in Blackburn with Darwen, is er gisteren een nieuwe lokale besmettingshaard ontstaan. Per 100.000 inwoners werden daar maar liefst 80 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is meer dan in de stad Leicester, die al sinds het eind van vorige maand in een lokale lockdown zit. Een soortgelijke lockdown in Blackburn blijft voorlopig uit, de maatregelen worden er wel verstrengd. 

De Engelse stad Leicester is nog steeds in lokale lockdown.
AFP or licensors

Vooral lokale stijgingen

In Duitsland is er sprake van een lichte stijging. In de week van 13 juli werden er 2.770 besmettingen gerapporteerd. In de week van 6 juli waren dat er nog 2.469 op 83,02 miljoen mensen. Deze besmettingen verschillen sterk per regio of deelstaat. De gezondheidsministers van de Duitse deelstaten zijn overeengekomen om nieuwe, lokale uitbraken van het virus te bestrijden met kleine, gerichte lockdowns. Concreet wil dat zeggen dat het onmogelijk is om hele wijken of regio's volledig in lockdown te plaatsen. Een lokaal uitgaansverbod is dan weer wel een optie.

Spanje heeft gisteren het grootste aantal nieuwe coronabesmettingen sinds begin mei gemeld. Hun weekcijfers stijgen ook. In de week van 6 juli werden er 4.329 bevestigde besmettingen gemeld. In de week van 13 juli waren er dat 5.544 op 46,94 miljoen inwoners. Het land neemt maatregelen om een tweede golf te voorkomen. In de regio Catalonië wordt bijvoorbeeld aan de mensen gevraagd zo veel mogelijk thuis te blijven. Het Spaanse eiland Mallorca sluit de cafés en discotheken opnieuw na wangedrag van buitenlandse toeristen. 

We zijn nog heel ver verwijderd van een tweede golf

Olivier Véran, Franse minister van Volksgezondheid

Frankrijk heeft sinds maandag mondmaskers verplicht in alle afgesloten openbare ruimtes zoals winkels, bioscopen, musea en overdekte markten. Hun weekcijfers evolueerden van 2.541 besmettingen in de week van 6 juli naar 2.972 in de week van 13 juli.  In Frankrijk wonen 66,99 miljoen mensen. Toch maakt minister van Volksgezondheid Olivier Véran zich nog niet meteen zorgen: "Op dit moment zijn we nog heel ver verwijderd van een tweede golf.", zegt hij in een gesprek met France Info. De regering zet ook alle middelen in om het virus zo snel mogelijk te bestrijden en wil het aantal testen opvoeren naar 700.000 per week.

In Frankrijk zijn mondmaskers vanaf nu verplicht in alle afgesloten openbare gebouwen.
AFP or licensors

Opvallend: ook dalingen

De strengere maatregelen die vorige maand werden ingevoerd in het zwaar getroffen Italië lijken te werken. In de voorbije weekcijfers is er een duidelijke daling merkbaar. Van 1.408 bevestigde besmettingen in de week van 6 juli daalden de cijfers naar 1.389 bevestigde besmettingen op 60,36 miljoen inwoners in de week van 13 juli. Ook het aantal overlijdens blijft dalen. Zondag werden er over heel Italië maar drie overlijdens ten gevolge van het coronavirus gemeld. Dat is het laagste aantal ooit. De zwaarst getroffen regio Lombardije meldde zelfs geen enkel coronaoverlijden meer.

Ook Portugal ziet een dalende trend: in de week van 6 juli werden er 2.652 nieuwe bevestigde besmettingen gemeld. Dat aantal daalde naar 2.169 bevestigde besmettingen op 10,28 miljoen inwoners in de week van 13 juli. Ondanks deze dalende cijfers blijven 10 regio's rond de hoofdstad Lissabon en 20 andere regio's verspeid over heel Portugal nog steeds in lockdown. "Hoewel de cijfers de voorbije 15 dagen sterk verbeterd zijn, zitten ze nog niet op dat niveau waarop we de beperkende maatregelen zouden herbekijken," zei minister van Kabinetszaken Mariana Vieira da Silva vorige week nog op een persconferentie.

10 regio's rond de Portugese hoofdstad Lissabon en 20 andere regio's verspreid over Portugal blijven nog steeds in lokale lockdown.
AFP or licensors

Buitenlandse Zaken in ons land past het reisadvies overigens niet aan: Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië blijven groene zones. Reizen naar die landen kan zonder problemen. In Spanje zijn de regio’s Aragon en Catalonië nog steeds oranje, in Portugal is dat de regio Algarve. In het Verenigd Koninkrijk is de stad Leicester nog steeds een rode zone. De hele lijst van Buitenlandse Zaken vind je hier.

Ter vergelijking: 

Bij ons, in België, telden we in de week van 6 juli 697 bevestigde coronabesmettingen. In de week van 13 juli waren dat er 1.100. 

In België wonen 11,46 miljoen mensen. 

Meest gelezen