GZA Ziekenhuizen

Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk krijgt hoogtechnologische operatiezaal met 3D-schermen: “Comfortabeler voor arts en patiënt”

In het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk opent er een gloednieuwe, hoogtechnologische operatiezaal. Er zullen 3D-schermen hangen die inzoomen en vergroten wat een microscoop niet kan.

De nieuwe operatiezaal van het Sint-Augustinusziekenhuis in Wilrijk wordt één van de meest vooruitstrevende van ons land. “Rondom de patiënt hangen drie 3D-schermen. Daarop kunnen we dan verschillende noodzakelijke beelden op projecteren”, zegt dokter Tony Van Havenbergh. “Dat kan van alles zijn. Zo kunnen we bepaalde beelden van onze microscoop, robotcamera of endoscoop vergroten, maar we kunnen er ook fragmenten en beelden uit het medisch dossier bijhalen.”

Met deze beelden kunnen we enerzijds tijd winnen, maar we kunnen door de uitvergroting ook extreme details zien. Hierdoor kunnen we preciezer werken.

dokter Tony Van Havenbergh

Voorlopig wordt deze nieuwe operatiezaal enkel gebruikt voor neurochirurgische ingrepen, zoals hersentumoren, hersenbloedingen, maar ook ingrepen aan de rugwervelzuil. “Dat zijn ingrepen die lang duren. Met deze beelden kunnen we enerzijds tijd winnen, maar we kunnen door de uitvergroting ook extreme details zien, waardoor we preciezer kunnen werken”, aldus Van Havenbergh.

Comfortabel

De nieuwe operatiezaal is niet alleen voordelig voor de patiënt, ook voor de artsen is het een vooruitgang. Zo’n 30 procent van de chirurgen hebben problemen door de belasting van de hals en de rug. “In die nieuwe operatiezaal kunnen wij ergonomischer werken wat de ingreep voor zowel ons als de patiënt comfortabeler maakt.”

Meest gelezen