Stuurknuppel waarmee Neil Armstrong naar de maan vloog, geveild voor 324.000 euro

De stuurknuppel van het ruimtetuig waarmee de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong tijdens de Apollo 11-missie naar de maan ging, is in Californië geveild voor 370.000 dollar, omgerekend ongeveer 324.000 euro. Dat is vier keer meer dan de geschatte waarde. Het is komende nacht 51 jaar geleden dat Armstrong als eerste mens ooit voet zette op de maan.

"One small step for man, one giant leap for mankind." Met die woorden zette Neil Armstrong op 21 juli 1969 als eerste mens ooit voet op de maan. Enkele dagen voordien was de maanlander Eagle en de commando en servicemodule Columbia gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida, met aan boord Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins.

De stuurknuppel die Neil Armstrong hanteerde in de Columbia, is nu onder de hamer gegaan bij het veilinghuis Julien's in Los Angeles, VS. Het item leverde 370.000 dollar op, omgerekend is dat zo'n 324.000 euro. Dat is vier keer meer dan geschat. De stuurknuppel van Buzz Aldrin, die de tweede mens op de maan werd, was goed voor 256.000 dollar (224.000 euro).

(tekst gaat voort onder de tweets)

21 juli 1969: de eerste man op de maan

Komende nacht is het precies 51 jaar geleden dat de mens voor het eerst voet op de maan zette. Terwijl de wereld toekeek, stapten Neil Armstrong en Buzz Aldrin uit en maakten ze een wandeling op het maanoppervlak. VRT NWS maakte naar aanleiding van de 50e verjaardag een podcast over de reis van Apollo 11 aan de hand van de originele communicatie tussen Houston en de ruimtereizigers. Duiding wordt gegeven door twee mensen die het toen van dichtbij hebben meegemaakt: oud-VRT-journalisten Herman Henderickx en Johan Janssens.

"2001: A space odyssey"

Er werden nog andere onderdelen van de Apollo-ruimtemissies geveild. Zo ging een handschoen van Armstrong onder de hamer voor 76.800 dollar (67.000 euro) op. En een gereedschapskist van Apollo 17 in 1972, de laatste bemande Amerikaanse missie naar de maan, leverde 102.400 dollar (89.000 euro) op.

Er zijn ook tal van items geveild die alleen in films door de ruimte vlogen. Het hoogste bod was voor een ruimtepak dat de Amerikaanse acteur Keir Dullea droeg als astronaut David Bowman in het science fiction-epos "2001: A space odyssey" van Stanley Kubrick. Het pak en de helm brachten, net als de stick van Armstrong, 324.000 euro op.

(tekst gaat voort onder de tweets)

Meest gelezen