Hongkong
AFP or licensors

Verenigd Koninkrijk schrapt uitleveringsverdrag met Hongkong na invoering omstreden Chinese veiligheidswet

Het Verenigd Koninkrijk schrapt zijn uitleveringsverdrag met Hongkong, omdat China de omstreden veiligheidswet vorige maand toch heeft doorgevoerd. De wet maakt onder meer het streven naar afscheiding in Hongkong strafbaar. 

“We komen op voor onze waarden en we houden China aan zijn internationale verplichtingen”, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. De minister beschreef de maatregelen die het Verenigd Koninkrijk neemt als “redelijk en in proportie”.

Raab uitte opnieuw zijn bezorgdheid over de nieuwe strenge Chinese veiligheidswet in Hongkong. De wet maakt namelijk activiteiten tegen de nationale veiligheid, het aanzetten tot afscheiding (onafhankelijkheid), subversieve activiteiten en buitenlandse inmenging in Hongkong illegaal en strafbaar. Daarnaast uitte Raab zijn bezorgdheid over de onderdrukking van de Oeigoerse minderheid in China.

Al meer dan 30 jaar hebben de Britten een uitleverings­verdrag met hun voormalige kolonie. Ze vrezen nu dat mensen die ze aan Hongkong uitleveren, in China zullen terechtkomen door deze veiligheidswet. Raab volgt het voorbeeld van de Verenigde Staten, Australië en Canada, die al eerder de uitleveringsregelingen met Hongkong hebben geschrapt.

We komen op voor onze waarden en we houden China aan zijn internationale verplichtingen

Dominic Raab
Dominic Raab
AFP or licensors

Spanning met China neemt toe

Meteen na de invoering van de wet maakte de Britse regering al bekend dat inwoners van Hongkong zich makkelijker kunnen naturaliseren tot Brit. Raab noemde de wet toen een schending van de autonomie van Hongkong, en van de gezamenlijke verklaring, waarmee het Verenigd Koninkrijk in 1997 de controle over Hongkong heeft teruggeven aan China.

De spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en China nemen toe. Enkele dagen geleden zei de Britse regering nog dat ze voor de uitrol van het 5G-netwerk niet meer wil samenwerken met het Chinese bedrijf Huawei. De Verenigde Staten beschuldigen Huawei namelijk van spionage voor de Chinese overheid. 

"Westen zoekt problemen met China"

China heeft nog niet gereageerd op de opschorting van het uitleveringsverdrag. Maar afgelopen weekend had de Chinese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk Liu Xiaoming aan de BBC verklaard dat Groot-Brittannië "danst op de melodie" van de Verenigde Staten, en hij verwierp de beschuldigingen van mensenrechtenschendingen tegen de Oeigoerse bevolking. Xiaoming beschuldigde de westerse landen ervan "problemen met China te zoeken".

Meest gelezen