Vlaams minister Beke (CD&V) verdedigt beleid in coronacommissie "behoorlijk offensief", oppositie is niet overtuigd

In het Vlaams Parlement is Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gehoord over zijn aanpak van de coronacrisis. Beke verdedigde zich tegen de kritiek dat hij steeds te laat zou hebben gehandeld, maar hij kon de oppositiepartijen vanmiddag niet overtuigen. De meerderheid blijft wel duidelijk achter de minister staan. 

Beke ligt al een hele tijd zwaar onder vuur voor zijn aanpak van de coronacrisis. Als Vlaams minister is hij verantwoordelijk voor de woonzorgcentra, waar het op sommige plaatsen fout liep tijdens de eerste golf van de epidemie, en voor de contactopsporing, die nog altijd niet op punt staat.

"De kennis bij het begin van de crisis was schaars. We hebben ons aanvankelijk collectief mispakt in de aard en de snelheid van het virus en de impact ervan", stak Beke van wal. "Maar", zo zei de minister even verder in zijn betoog, "we hadden de toestand sneller terug onder controle dan in Wallonië en Brussel. Dat zijn feiten, maar het verandert niets aan het leed." Minister Beke gaf wel toe dat de toestand in een aantal woonzorgcentra schrijnend is geweest.

"In 18 van de 822 woonzorgcentra hebben we een crisismanager moeten inzetten. Dat lag niet aan de inzet van het personeel, maar soms wel aan de manier waarop men georganiseerd was. En daar moeten we naar durven kijken. Soms was het ook brute pech. Maar tegenover de 20 probleemgevallen staan er 800 anderen. In bijna de helft van onze woonzorgcentra is er geen enkel covid-overlijden geweest."

Tegenover 20 probleemgevallen in woonzorgcentra staan er 800 anderen

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Dat hij als Vlaams minister begin april het aanbod voor een federale coördinatie afsloeg, is volgens Beke perfect te verklaren. "Op sommige punten kwam de nota rond coördinatie te laat en hadden wij al zelf zaken gedaan. Bovendien vond ik de voorgestelde aanpak ook te veel gericht op de ziekenhuizen." Beke wees ook met een vinger naar zorgkoepel Zorgnet Icuro, onder meer over verwarring rond de lockdown halverwege maart. "Het was verwarrend voor de mensen die werken in de woonzorgcentra. Ik wil me daarvoor excuseren. Maar het toont aan dat het voor iedereen, ook voor de koepels, elke dag bijsturen was."

"Offensieve verdediging"

"De verdediging van minister Beke is behoorlijk offensief", oordeelde politiek journalist Wouter Verschelden in "Villa Politica". "Hij duwt nogal wat terug naar het federale niveau en naar de koepels. Dus een redelijk strakke verdediging waar hij weinig bescheidenheid aan de dag legt. Straks verwacht ik heel wat weerwerk van de oppositie." En dat weerwerk kwam er inderdaad.

"Uw verdediging komt erop neer: we hebben het beter gedaan dan Brussel en Wallonië. Ik vind dat een zeer cynische vergelijking", zei Groen-parlementslid Björn Rzoska. "U draait rond de pot en u mist de essentie van de kritiek", vond Jos D'Haese van de PVDA, die al langer het ontslag van minister Beke vraagt. Volgens Chris Janssens van Vlaams Belang toonde Beke geen enkel schuldinzicht en hebben de tekortkomingen in het beleid levens gekost. "U bent er absoluut niet in geslaagd om mij te overtuigen dat u tijdens de crisis in de woonzorgcentra op tijd en adequaat heeft gehandeld", verwoordde Hannes Anaf van SP.A het.

U draait rond de pot en mist de essentie van de kritiek

Jos D'Haese, oppositiepartij PVDA

Opvallend: nog tijdens zijn betoog in het Vlaams Parlement kreeg Wouter Beke via Twitter veel steun van zijn partijgenoten. "Minister Beke kan belangrijke lessen trekken uit hetgeen gebeurd is en investeren in de toekomst. Het gaat niet over persoonlijke fouten, dat is duidelijk", zei CD&V-voorzitter Joachim Coens. Ook bij coalitiepartners Open VLD en N-VA mag Beke op steun rekenen. Al maakte N-VA-parlementslid Lorin Parys ook enkele kritische opmerkingen. "De oppositie wil graag uw kop. Wij willen graag dat u het hoofd koel houdt en als een kapitein op de brug van het schip gaat staan."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tweede golf

Is Vlaanderen nu beter voorbereid op een tweede golf? Beke doet er naar eigen zeggen alles aan om Vlaanderen en de woonzorgcentra inderdaad te wapenen tegen de tweede golf. "Iedereen heeft voldoende chirurgische maskers van goeie kwaliteit en handgel om een eerste bescherming te garanderen. En alle woonzorgcentra moeten een samenwerking hebben met een ziekenhuis", klonk het.

Minister Beke deed ook een belofte aan het personeel. "Wij willen en zullen het zorgpersoneel in de woonzorgcentra beter betalen. Wij hebben die mensen nodig. In de woonzorgcentra en de thuiszorg. Bij de onderhandelingen zullen wij erover waken dat het personeel in de zorg een gelijkwaardige loonsverhoging zal krijgen als in de ziekenhuizen (ziekenhuizen zijn een federale bevoegdheid, red.)."

En wat dan met de mank lopende contactopsporing? "We hebben al een heel traject afgelegd, maar er zijn nog problemen", gaf Beke aan. Daar wordt aan gewerkt, luidde de boodschap. Gegevens zullen voortaan sneller doorgegeven worden, mensen met een gemiste oproep zullen nu ook kunnen terugbellen naar de contactspeurders en het is de bedoeling dat de speurders dieper zullen kunnen doorvragen naar de plaatsen waar een besmet persoon is geweest. Dat verklaarde Karine Moykens, hoofd van de werkgroep rond contactopsporing eerder vandaag al in de coronacommissie.

Onze politiek journalist Bart Verhulst geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hier het interview met minister Wouter Beke (CD&V) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen