2009 Indigo

Voor het eerst sinds 1485 gedwongen ontslagen bij “Beefeaters” van de Tower of London, door coronavirus

Wat sinds 1485 voor onmogelijk werd gehouden is door de coronacrisis nu toch gebeurd: de Tower of London moet een aantal van zijn “Beefeaters” ontslaan. Door de fors teruggevallen inkomgelden kunnen de wereldberoemde bewakers in Tudor-uniform niet langer allemaal aan het werk blijven. De historische gevangenis - waar ook de kroonjuwelen worden bewaard - is maanden gesloten geweest en kan door de coronamaatregelen nog maar 1000 betalende bezoekers per dag ontvangen.

Het is gebeurd: de Tower of Londen moet een aantal van zijn “Beefeaters” – de wereldbekende bewakers in Tudor-uniform – ontslaan. Dat is nog nooit eerder gebeurd sinds de eenheid  is opgericht door koning Henry VII in 1485. De oorzaak is niet ver te zoeken: het coronavirus. 

De Tower of London is de populairste toeristische attractie van het Verenigd Koninkrijk waar je inkom moet betalen. In 2018 kwamen er 3 miljoen bezoekers over de vloer - tot twaalfduizend per dag op topdagen. Maar door de coronamaatregelen is de Tower maanden gesloten geweest. Pas op 10 juli werd de ophaalbrug weer neergelaten, sindsdien mogen er voor de veiligheid maximaal 1000 bezoekers per dag binnen. 

Lees voort onder de tweet waarmee de Tower op 10 juli de heropening aankondigde:

Die forse beperking van het aantal bezoekers betekent meteen een scherpe terugval van de inkomsten. De Tower maakt deel uit van “Historic Royal Palaces”,  een stichting die zelfbedruipend is en in totaal zes historische koninklijke paleizen beheert, waaronder Kensington Palace en Hampton Court Palace. De inkomgelden maken 80 procent van alle inkomsten uit. 

We zijn diepbedroefd dat het zover is moeten komen. 

John Barnes, CEO Historic Royal Palaces

John Barnes, de CEO van Historic Royal Palaces is er het hart van in: “We zijn diepbedroefd dat het zover is moeten komen. We hebben er alles aan gedaan om onze financiële positie te vrijwaren, maar we moeten nog meer doen om onze toekomst veilig te stellen. We hebben simpelweg geen andere keuze dan snijden in onze personeelskosten.”

Er zijn - behalve de “Chief Warder”- 37 “Beefeaters”, of zoals hun titel voluit luidt: Yeomen Warders of Her Majesty's Royal Palace and Fortress the Tower of London. Twee van hen hebben al vrijwillig ontslag genomen. 

Lees voort onder de foto:

Beefeaters in hun dagelijks uniform

Wil je Beefeater worden, dan moet je minstens 22 jaar als "Warrant Officer" (hoogste rang van onderofficieren) gediend hebben in het leger van één van de 16 landen waarvan de Queen staatshoofd is. Je moet ook houder zijn van het ereteken “Long Service and Good Conduct”: een soort van bewijs van goed zedelijk gedrag voor militairen.

Élke dag vlees

Als Beefeater word je geacht de gevangenen in de Tower te bewaken (maar die zijn er al lang niet meer),  en de kroonjuwelen te beveiligen. Die laatste worden in de Tower bewaard achter dik gewapend glas, en zijn voor toeristen doorlopend te bezichtigen - tenzij ze in gebruik zijn bij plechtigheden, bijvoorbeeld bij de opening van een nieuw parlementair jaar.

De Beefeaters verzorgen sinds de regering van Queen Victoria in de 19e eeuw ook gidsbeurten in de Tower. Ze zouden hun bijnaam “Beefeater” in 1669 gekregen hebben van Cosimo III de’ Medici, de groothertog van Toscane. Hij verwonderde er zich over dat de bewakers in de Tower élke dag vlees voorgeschoteld kregen. 

Ravenmaster

De "Yeoman Warder Ravenmaster" met één van (minstens) zes raven van de Tower.

Eén van de 37 Beefeaters draagt de titel van “Yeoman Warder Ravenmaster”. Zijn taak is het om de zes raven van de Tower te voederen. De vogels wonen al in de Tower sinds de tweede helft van de 17e eeuw.

Ze worden extra verzorgd, want volgens de legende komt er onheil over het Verenigd Koninkrijk als de raven de Tower verlaten. Er zijn geen berichten dat er bespaard wordt op de voeding van de raven van de Tower.

Meest gelezen