Bij een luchtaanval in al-Jawf vielen verschillende slachtoffers, waaronder ook vrouwen en kinderen .
AFP or licensors

"Al dit geweld tijdens een pandemie is onverantwoord": VRT NWS spreekt met UNHCR in Jemen

In Jemen is het conflict opnieuw losgebarsten tussen de Saudische coalitie en de Houthi-rebellen. Vorige week stierven er minstens 20 burgers door verschillende luchtaanvallen. Daarbij ook vrouwen en kinderen. Jemen heeft intussen ook te maken met een zeer snelle verspreiding van het coronavirus, maar door het jarenlange geweld ligt de medische infrastructuur van het land bijna volledig in puin. 

Luchtaanvallen op Jemenitische bevolking

Vorige week woensdag zijn er minstens 11 burgers omgekomen bij luchtaanvallen in de noordelijke al-Jawf provincie. Dat zegt het Bureau van de Verenigde Naties voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken in Jemen. Volgens de lokale Houthi-autoriteiten vielen er zeker 24 slachtoffers, waaronder 4 kinderen. Het is al de derde aanval deze maand en kwam slechts 3 dagen nadat een vorige luchtaanval het leven kostte aan 2 vrouwen en 7 kinderen. 

De Houthi’s beschouwen de Saudi-coalitie verantwoordelijk voor de recente bombardementen en de burgerslachtoffers. Vorige maand werd de coalitie nog door de Verenigde Naties geschrapt van een zwarte lijst met partijen die de rechten van kinderen schenden. Maar sindsdien zijn er opvallend meer aanvallen die vrouwen en kinderen treffen, zeggen de Houthi-autoriteiten. De woordvoerder van de coalitie, Col. Turki al-Maliki, stelde dat de operaties onderzocht zullen worden “om de mogelijkheid van een ongeluk te overwegen.”

Bekijk hier het gesprek met UNHCR-vertegenwoordiger Jean-Nicolas Beuze in Jemen (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Een land in crisis

De situatie in Jemen wordt door de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) sinds 2017 systematisch omschreven als de grootste humanitaire crisis ter wereld, maar het lijkt steeds slechter te gaan. Zo waren er volgens een recent rapport van het Yemen Data Project in de eerste 6 maanden van 2020 al 136% meer luchtaanvallen door de Saudi-coalitie dan in de laatste 6 maanden van 2019, ondanks een unilateraal staakt-het-vuren dat door Saudi-Arabië werd afgekondigd.

Dit staakt-het-vuren werd echter niet aanvaard door de Houthi-rebellen die ondertussen zijn blijven doorgaan met het afvuren van raketten en explosieve drones richting Saudi-Arabië. “Het staakt-het-vuren heeft de intensiteit van het geweld in Jemen helemaal niet verminderd,” zegt Jean-Nicolas Beuze, UNHCR-vertegenwoordiger in Jemen. “De afgelopen 5 jaar is er zelfs geen mogelijkheid tot vrede geweest, wat zeer problematisch is voor de Jemenitische bevolking.” (Lees verder onder de foto)

Jemen ligt in puin nadat er al 5 jaar lang hevig wordt gevochten.

In het door oorlog verscheurde land wonen zo’n 28 miljoen Jemenieten. Daarvan heeft zeker 80% nood aan dringende hulp om te overleven, volgens de schattingen van de UNHCR. Maar terwijl de veiligheidssituatie verder achteruit gaat, is ook de snelle verspreiding van het coronavirus onrustwekkend. Jemenitische grafdelvers getuigen dat er zo veel doden vallen dat begraafplaatsen de lichamen niet meer kunnen verwerken. De Verenigde Naties waarschuwen dat het aantal doden door de pandemie zelfs het totaal aantal doden van de vijf jaar durende oorlog zou kunnen overschrijden. 

Niemand zal veilig zijn voor het coronavirus als een land als Jemen, wat een transitland is voor veel vluchtelingen, niet wordt geholpen.

“Er is dringend steun nodig van de internationale gemeenschap,” aldus Jean-Nicolas Beuze. Niet alleen om de bevolking te redden, maar ook in belang van de globale strijd tegen het coronavirus. "Niemand zal veilig zijn voor het coronavirus als een land als Jemen, wat een transitland is voor veel vluchtelingen, niet wordt geholpen.” (Lees verder onder de foto)

Jemenitische grafdelvers kunnen het aantal lichamen bijna niet meer verwerken.

Uitzichtloze chaos

Er heerst al chaos in Jemen sinds de Houthi’s, sjiitische rebellen uit het noorden, in 2014 erin slaagden om de hoofdstad Sanaa over te nemen en president Hadi te verdrijven. De Houthi’s maakten hierbij gebruik van de algemene onvrede over het soennitische regime van Hadi, die er niet in was geslaagd om de situatie in het land te verbeteren na zijn voorganger Ali Abdullah Saleh. Hadi werd opgevangen door buurland Saudi-Arabië, dat in 2015 toestemming kreeg van de VN-Veiligheidsraad om tussen te komen in het conflict.

Volgens Saudi-Arabië krijgen de Houthi’s steun van Iran, een sjiitisch land en dus vijand van het soennitische Saudi-Arabië. Saudi-Arabië verzamelde een coalitie van enkele Arabische landen, gesteund door Frankrijk, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, en zette de aanval in tegen de steeds verder oprukkende Houthi’s. In 2015 landde de coalitie in de zuidelijke havenstad Aden waar de regering van Hadi zich kon vestigen. De coalitie startte vervolgens met het bombarderen van Houthi-doelwitten en het blokkeren van belangrijke toegangswegen. Hierop reageerden de Houthi-rebellen met luchtaanvallen richting Saudi-Arabië.  

De instabiliteit van het land vormde bovendien een perfecte voedingsbodem voor jihadistische bewegingen zoals Al Qaeda en IS, die er elk in geslaagd zijn om wat territorium in te palmen.  

Volgens het Armed Conflict Location & Event Data Project heeft het conflict al aan zo’n 112.000 mensen het leven gekost, waaronder minstens 12.600 burgers. 3 miljoen Jemenieten zijn ontheemd.

Meest gelezen