Radio 2

Waarnemend gouverneur Carlier over toename coronabesmettingen: "Geniet van het leven, maar houd je aan de afspraken"

Het aantal coronabesmettingen neemt opnieuw toe. In Limburg duiken er weer kleine haarden op. Volgens waarnemend gouverneur Michel Carlier kunnen zowel de man in de straat als de overheid stappen ondernemen om die haarden zo snel mogelijk onder controle te krijgen. "Iedereen moet nauwgezet doen wat hij kan", zegt hij op Radio 2 Limburg.

Om te slagen in de strijd tegen het coronavirus kijkt Carlier zowel naar de burger als naar de overheid. "Het is cruciaal dat de mensen zich aan de maatregelen blijven houden. Maar ook de overheid heeft een belangrijke taak. Zij moet via contacttracing op zoek naar mensen die besmet zijn, maar ook naar de reden en eventuele verbanden. De overheid moet daarnaast ook maatregelen nemen. Mensen die besmet zijn, moeten geïsoleerd worden en ze moeten opgevolgd worden, door regelmatig contact met hen op te nemen.", vertelt Carlier in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. 

Contacttracing blijft dus belangrijk, hoewel daar de laatste tijd ook wel wat kritiek op kwam. "Maar we merken dat het ondertussen beter gaat", verzekert Carlier. "Het Agentschap Zorg en Gezondheid is daar vooral mee bezig. Maar ik denk dat we daar moeten versnellen. Dat kan door de lokale besturen daarin mee te betrekken. Wie weet er beter wat er op het terrein gebeurt dan de huisartsenkringen, de gemeentebesturen en de plaatselijke organisaties? Laten we samen proberen om dat hele werkstuk zo snel mogelijk rond te krijgen."

Geen lokale lockdowns

Lokale lockdowns kunnen we volgens de waarnemend gouverneur best zoveel mogelijk vermijden: "Ik ben ervan overtuigd dat we lockdowns echt heel fijnmazig moeten doen. We kunnen eventueel maatregelen nemen rond een sportclub, een bedrijf of een horecazaak. Maar een gemeente in lockdown zetten, laat staan een provincie? Dat gaat volgens mij niet werken. Dat is niet te controleren."

Clusteronderzoek

Uit de cijfers van de voorbije 7 dagen blijkt dat ook het aantal coronabesmettingen in Hasselt opvallend aan het stijgen is. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid gaat nu zoeken naar clusters van besmettingen. Er wordt dan bekeken of de besmettingen gelinkt zijn. Hasselt heeft er afgelopen week 14 besmettingen bij gekregen. Het komt daarmee in de lijst van Limburgse gemeenten op de derde plaats, tussen Houthalen-Helchteren en Beringen. De Limburgse gemeente met de meeste nieuwe coronagevallen over zeven dagen tijd is Heusden-Zolder, met  24 besmettingen. 

Radio 2

Meest gelezen