Harold Versteeg

Winkelketen Wibra vraagt bescherming tegen schuldeisers in België

De Nederlandse winkelketen Wibra heeft voor haar Belgische afdeling een gerechtelijke reorganisatie aangevraagd. Wibra heeft in ons land 81 winkels. De keten had vorig jaar een reeks herstelmaatregelen uitgewerkt, maar de tijdelijke sluiting door de coronacrisis weegt te zwaar door. 

Wibra verkoopt goedkope kleding, huishoudartikelen en speelgoed. De Belgische winkels zijn al enkele jaren verlieslatend. Vorig jaar is een herstelplan uitgewerkt om de organisatorische en commerciële slagkracht te vergroten. Dat leek te werken. Maar toen kwam de coronacrisis. De winkels gingen tijdelijk dicht, de huur van de panden moest verder betaald worden, na de heropening kwamen de klanten maar mondjesmaat terug en bovendien liep de bevoorrading stroef. Het management zag geen andere oplossing dan een gerechtelijk akkoord aanvragen.

Eigen winkels overnemen

In principe spreekt de ondernemingsrechtbank van Gent zich binnen de 2 weken uit over zo'n aanvraag. Maar de directie heeft er alvast een goed oog in. De rechtbank duidt dan een beheerder aan die naar geschikte overnemers zoekt. Wibra is zelf kandidaat om een aanzienlijk gedeelte van haar winkels zelf over te nemen. "We zien nog altijd toekomst voor onze winkels in België", zegt Maarten Hagg, woordvoerder van Wibra. "Zeker nu zich een economische recessie aankondigt zullen nog meer consumenten op zoek gaan naar goedkope spullen. Daarom zullen we een voorstel uitwerken om een substantieel gedeelte de winkels over te nemen en het grootste gedeelte van het personeel te behouden." In de Belgische vestigingen van Wibra werken zo'n 400 mensen.

Personeel wacht af

De aankondiging van het gerechtelijk akkoord gebeurde vanmorgen op een bijzondere ondernemingsraad. Als de procedure opgestart wordt heeft Wibra zijn lot natuurlijk niet meer in eigen handen. En dat voorbehoud speelt ook in de hoofden van het personeel. "Het moederbedrijf in Nederland heeft nog reserves. Daarom is er geen faillissement aangevraagd, ' zegt Bart Leybaert, gewestelijk secretaris van de socialistische vakbond. "Maar als de beheerder een overnemer vindt voor alle winkels, dan is Wibra alles kwijt."

"Hoeveel winkels Wibra zelf open wil houden in België zal onderwerp uitmaken van onderhandelingen waar ook de vakbonden aan deelnemen", bevestigt woordvoerder Maarten Hagg. "Ook de nieuwe  voorwaarden voor het personeel moeten onderhandeld worden." Het personeel hoopt dat alles snel kan gaan, want voorlopig knaagt de onzekerheid. "Wie kan aan de slag blijven, welke winkels blijven open", dat zijn logische vragen die het personeel zich stelt", zo stelt Bart Leybaert vast.

Meest gelezen