Videospeler inladen...

Koning richt zich tot jongeren in uitzonderlijke boodschap op 21 juli: "Pandemie niet voorbij, blijf voorzichtig" 

Het is 21 juli, onze nationale feestdag. Maar het is er één zoals we die nog nooit meegemaakt hebben, en dat heeft alles te maken met de coronapandemie. Koning Filip heeft zich op het Paleizenplein in Brussel uitzonderlijk gericht tot de bevolking en in het bijzonder de jongeren: "Laten we uiterst voorzichtig blijven". 

De traditionele toespraak van de koning naar aanleiding van de nationale feestdag hebben we gisteren al gehoord. Maar vandaag komt de koning dus met een extra boodschap. "De pandemie is nog lang niet voorbij. Laten we – en ik richt mij in het bijzonder tot de jongeren – uiterst voorzichtig blijven, en ons verantwoordelijk blijven gedragen", klonk het.

Een niet mis te verstane boodschap nu de coronabesmettingen fors toenemen. De koning keek ook terug op de voorbije maanden, toen de eerste coronagolf toesloeg. "De pandemie heeft een hoog aantal slachtoffers gemaakt. Helaas hebben hun naasten vaak geen passend afscheid van hen kunnen nemen. Het is goed dat we ze deze ochtend, met het hele land, hebben kunnen gedenken."

Die herdenking gebeurde vanmorgen bij aanvang van het traditionele Te Deum in de Sint-Michiel en Sint-Goedele Kathedraal in Brussel, dat uitzonderlijk begon met drie minuten stilte als eerbetoon aan alle slachtoffers van de coronacrisis. 

Een natie steunt op de wil om samen te leven. En vandaag meer dan ooit, willen wij leven, samen

Koning Filip

Het Te Deum werd bijgewoond door koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen. In de kathedraal waren er ook zo'n 100 genodigden, andere jaren zijn het er een duizendtal. Na het Te Deum was er ook geen begroeting van de koningsfans, van wie er vandaag toch enkele naar Brussel waren gekomen.

Ook het traditionele militaire défilé deze namiddag is aangepast in functie van de coronacrisis. Er is een alternatieve plechtigheid op het Paleizenplein, waar de "helden van de coronacrisis" zullen worden gehuldigd, denk onder meer aan de zorgverleners. "Met deze Nationale Feestdag 2020 schrijven we een bladzijde in onze geschiedenis", schetst de koning de uitzonderlijke omstandigheden.

Dit jaar vieren we ook 75 jaar Bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Daarom zijn ook enkele oud-strijders uitgenodigd. "Wat de genodigden op het Paleizenplein vandaag gemeen hebben, is dat ze alles hebben gegeven, hun leven op het spel hebben gezet, zichzelf hebben overstegen", aldus koning Filip.

Herbekijk de toespraak van koning Filip op het Paleizenplein:

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" over de 21 juli-viering:

Videospeler inladen...

Meest gelezen