Open Tervuren

Belgische vlaggen weggehaald, "de nationale feestdag mag hier niet gevierd worden"

In Tervuren hebben gemeenteraadsleden van de partij Open Tervuren op verschillende plaatsen in het centrum vandaag Belgische vlaggen opgehangen. De partij wil meer aandacht voor de nationale feestdag. Die wordt de jongste jaren niet meer gevierd in Tervuren. Maar de vlaggen bleven vandaag niet lang hangen.

"Terwijl op 11 juli, de Vlaamse feestdag, verschillende Vlaamse vlaggen het centrum sieren, gebeurt dat niet met de driekleur op de Belgische feestdag", vertelt Thomas Geyns. "Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om de  vlaggen aan de officiële gebouwen. Daar hangt zoals voorgeschreven de Belgische driekleur wel uit. Maar aan de vlaggenmasten die voor evenementen gebruikt worden, gebeurt dat niet, terwijl die wel bevlagd worden met Vlaamse leeuwen op 11 juli."

Het komt over alsof we van de N-VA in Tervuren geen Belg mogen zijn

Thomas Geyns

Daarom hingen gemeenteraadsleden van Open Tervuren vanmorgen verschillende Belgische vlaggen op in het centrum. "Maar rond 14u30 stelden we vast dat onze vlaggen al waren weggehaald", zet Thomas Geyns. "We betreuren die anti-Belgische houding van het college van Tervuren dat geleid wordt door de N-VA. Wij hebben helemaal niet de intentie met onze actie om België te promoten of anti-Vlaams te zijn. Het komt over alsof we van de N-VA in Tervuren geen Belg meer mogen zijn en dat we de nationale feestdag in onze gemeente niet mogen vieren." 

N-VA: "Geen probleem met nationale feestdag"

Volgens schepen Lut Kint van N-VA Tervuren heeft de partij helemaal geen problemen met de nationale feestdag: "Je mag natuurlijk niet zomaar overal vlaggen gaan uithangen, maar we hebben geen probleem met mensen die graag de nationale feestdag vieren. Iedereen mag dat doen op de manier die hij of zij graag doet."

Open Tervuren

Meest gelezen