AFP or licensors

Door de Theems vloeien tot 94.000 microplastics per seconde: "Bij meest vervuilde rivieren ter wereld"

De Engelse rivier de Theems, die door Londen stroomt en zo verder naar het oosten van Engeland om uit te monden in de Noordzee, blijkt bijzonder zwaar vervuild te zijn met microplastics. Meer nog, het zou op dat vlak een van de meest vervuilde rivieren ter wereld zijn, schrijft de BBC. Krabben die in de rivier leven, blijken soms vol met plastics te zitten. 

Ze stroomt langs enkele iconische plekken zoals de Big Ben en onder de Tower Bridge in Londen: de Theems behoort misschien wel tot Europa's meest gefotografeerde rivieren. Maar met de rivier zelf gaat het niet zo goed: wetenschappers schatten dat er per seconde tot 94.000 deeltjes microplastics voorbijstromen op bepaalde plekken.

De Theems doet daarmee slechter dan bijvoorbeeld de Donau en de Rijn, stellen onderzoekers van Royal Holloway, University of London, op basis van wetenschappelijk onderzoek. 

De meeste microplastics komen van de afbraak van groter plastic afval, bijvoorbeeld van allerhande verpakkingen van voeding. Ook zogenoemde vochtige doekjes vormen een probleem: ze zetten zich massaal af op de oevers waar ze zelfs aparte bermen vormen, de wet wipe reefs.

Onderzoekers waarschuwen dat daar door de recente coronacrisis nog heel wat ander afval bijkomt zoals wegwerpmondmaskers, plastic handschoenen enz. Rivieren vormen een bijzonder grote bron van vervuiling voor onze zeeën en oceanen - zo zou op wereldschaal 95 procent van de plasticsvervuiling in mariene gebieden van tien rivieren komen. 

Toen we de krabben analyseerden in een lab, was het schokkend om te zien hoe ze vol met plastic zaten

Maar terug naar de Theems: "De studies tonen aan dat er heel wat verschillende soorten plastic in de rivier zitten, en die kunnen heel wat leven aantasten", zegt professor Dave Morritt van Royal Holloway. Het gaat dan zowel om micro-organismen als om bijvoorbeeld krabben. Maar ook negen andere types vissen in de rivier blijken microplastics te bevatten, waaronder de botvis. 

In de magen van bepaalde soorten krabben hopen zich allerlei kleinere of microplastics op van bijvoorbeeld hygiënedoekjes, ballonnen of plastic zakjes. "We brachten de dieren over naar het lab voor onderzoek en schrokken ervan dat ze vol met plastic zaten", vertelt onderzoeker Alex McGoran aan de BBC. "Vooral de Chinese wolhandkrab bleek veel stukjes plastiek te bevatten." 

Langs de andere kant zou de Theems er beter aan toe zijn dan vroeger wat betreft bepaalde metalen.

AFP or licensors

Meest gelezen