Politie Diksmuide beboet corona-overtreders onmiddellijk: "Wie richtlijnen nog niet kent, leeft onder een steen"

"Wie nu nog de coronamaatregelen niet kent, heeft de jongste maanden onder een steen geleefd," zegt de korpschef Johan Geeraert van politiezone Polder. "De maatregelen zijn voldoende bekend, het gevaar dat we met ons allen lopen ook. Wie de regels overtreedt, zal een boete krijgen." Wie in Diksmuide, Kortemark, Houthulst en Koekelare komt, is dus gewaarschuwd. 

Diksmuide komt vooralsnog niet voor in de reeks van steden en gemeenten waar het aantal besmettingen onrustwekkend is gestegen. "We zien een lichte stijging", zegt de korpschef, "maar we zien ook laksheid. Afstand houden is erg belangrijk. Het mondmasker is dat ook en we stellen vast dat bij feesten waar met traiteurs wordt gewerkt, die niet altijd een mondmasker dragen. Ook in de horeca zien we soms personeel zonder mondmasker. Vanaf nu wordt dat beboet. Het gaat om een bedrag van minstens 250 euro. Je kan dat onmiddellijk betalen. Je hebt ook het recht om van mening te verschillen, dan krijgen de mensen de mogelijkheid om hun boete via de rechtbank te betwisten."

Plexischermen

Intussen vraagt de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon (CD&V)duidelijkheid over het doorzichtige plastic mondscherm. "In het ministerieel besluit was sprake van mondmaskers, niet van plexischermen. Ik kan aannemen dat er mensen zijn die geen mondmasker kunnen dragen, en kiezen voor faceshields om medische redenen. Maar sommige types van pleximondmaskers bieden geen bescherming, omdat ze zelfs de neus onvoldoende afdekken." "De experts willen een verbod op kleine doorzichtige mondschermen", vervolgt Laridon, "maar juist deze worden nu vaak gedragen door het horecapersoneel of marktkramers." Epidemioloog Pierre Van Damme vindt dat zulke kleine mondschermpjes van de markt moeten worden gehaald: "Ze geven een vals gevoel van veiligheid, terwijl ze eigenlijk een vergaarbak zijn van kiemen." 

Meest gelezen