Buiten aan rechtbank in Khartoem, in wagen zit oa Omar Al-Bashir
AFP or licensors

Historisch proces over staatsgreep Al Bashir in Soedan meteen uitgesteld

In de Soedanese hoofdstad Khartoem is het proces tegen de voormalige dictator Omar Al Bashir meteen uitgesteld. De rechter stelde de zitting uit omdat er te veel aanwezigen opdaagden in de rechtszaal om de coronamaatregelen te handhaven. De start van het proces is verschoven naar 11 augustus. 

De oud-president Omar Al Bashir (76) was aanwezig bij de start van zijn proces. Maar het was een erg chaotisch gebeuren, de zitting werd daardoor meteen opgeschort. Buiten aan de rechtbank verdrongen honderden mensen zich, onder wie advocaten en journalisten. Ze klaagden dat ze niet in de rechtbank geraakten. Het proces wordt verplaatst naar een grotere locatie waar iedereen die aanwezig moet zijn effectief binnen kan en waarbij ook de coronamaatregelen kunnen gehandhaafd worden. 

Omar Al Bashir en zijn medebeschuldigden (oud-ministers en vicepresidenten) moeten zich verantwoorden voor de staatsgreep van 31 jaar geleden. Toen wierpen ze een democratisch verkozen regering omver. Het brein van die coup (Hassan Tourabi) ontbreekt wel op de beklaagdenbank. Hij stierf in 2016.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Historisch

Nog nooit moest een pleger van een (geslaagde) staatsgreep in de Arabische wereld zich voor een rechter verantwoorden. De Libische dictator Kadhafi en de Iraakse Saddam Hussein werden gedood vóór ze berecht konden worden. De Egyptische autocraat Hosni Moubarak moest wel voor de rechter verschijnen, maar niet voor het plegen van een staatsgreep en de Tunesische ex-president Ben Ali vluchtte z'n land uit. 

"Deze rechtszaak zal een waarschuwing zijn voor ieder die het grondwettelijk systeem nog probeert te vernietigen", zei Moaz Hadra, één van de advocaten die de zaak vóór het gerecht bracht. Soedan kende al drie staatsgrepen. "Dit proces zal de Soedanese democratie veiligstellen", aldus Hadra.

AFP or licensors

Omar Al Bashir werd vorig jaar ten val gebracht na een volksopstand en is nadien veroordeeld voor corruptie. Voor deze rechtszaak kan hij de doodsstraf krijgen. Hij wordt ook nog steeds vervolgd door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, gepleegd in de regio Darfoer. De Soedanese overgangsregering beloofde eerder dat ze Al Bashir daarvoor nog zal uitleveren aan Den Haag.

Buiten aan rechtbank in Khartoem
AFP or licensors

Meest gelezen