Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Monsanto opnieuw veroordeeld voor onkruidverdelger in Californië

Een hof van beroep in de Amerikaanse staat Californië heeft de veroordeling bevestigd van de agrochemiereus Monsanto. De rechtbank bevestigt dat Monsanto naliet om te waarschuwen voor het gevaar van onkruidverdelger Roundup, die de oorzaak is van de kanker van een Amerikaanse tuinier.

De man zei dat de producten van Monsanto zijn kanker hebben veroorzaakt en dat het bedrijf opzettelijk de risico's ervan had verzwegen. De Amerikaan, die terminaal ziek is, had jarenlang Roundup gebruikt. De vader van twee kinderen kreeg twee jaar geleden de diagnose dat hij leed aan een non-hodgkinlymfoom, en dat de kanker niet meer te genezen is. De ziekte veroorzaakte verschillende verwondingen op zijn lichaam.

Een jury van een rechtbank in San Francisco veroordeelde Monsanto in 2018 tot het betalen van bijna 290 miljoen dollar (ruim 250 miljoen euro) aan schadevergoedingen en 39,2 miljoen dollar intresten. Later dat jaar werd dat gevoelig verlaagd naar 78,5 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Bayer, dat Monsanto inmiddels had overgekocht, ging in beroep.

Het hof verlaagde de schadevergoeding en intresten nogmaals tot een totaal van 20 miljoen dollar.

Meest gelezen