Overtocht met de veerpont in Maasmechelen duurt maar 20 seconden. Stuurman Pascal Meertens: "De Maas is hier een beek in de zomer"

Op nog geen halve minuut vaar je in de zomer de Maas over van het Belgische Meeswijk naar het Nederlandse Berg. "Hier op de Oude Maasarm krijgen we het overschot van het water", zegt stuurman Pascal. De Maas voedt eerst het Albertkanaal, en wat er over is, vloeit naar hier. Daardoor lijkt het hier in de zomer meer op een beek dan een rivier." Het voordeel is wel dat de overzet ook maar heel kort duurt.  

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Al vier jaar vaart Pascal met de veerpont tussen het Belgische Maasmechelen en het Nederlandse Berg aan de Maas. De grens tussen de twee landen ligt precies in het midden van de rivier.  "Nu het water zo laag staat, sta je aan de voorkant van de veerpont in het ene land en aan de achterkant ben je al de grens over", lacht Pascal.  Naast de stuurhut staat een opgeblonken koperen bel. "Vroeger werd die gebruikt om het vertrek te luiden, maar nu zijn er slagbomen.  Maar de bel blijf hangen omdat ze zo mooi is en ze wordt nog altijd opgeblonken. "

Gestolen boot

Naast de veerpont vaart er altijd een kleine boot mee. Die is nodig als er herstellingen uitgevoerd moeten worden. Onlangs werd die boot gestolen. De dieven hadden ze volgeladen met materiaal dat ze op de veerpont konden vinden. "Maar zo'n ijzeren boot verstop je niet zomaar. Na een oproep kwam er een tip van een fietser dat de boot wat verder op de Oude Maasarm lag", weet Pascal. Nu vaart die weer mee met de veerpont.

Meest gelezen