Parlementsleden: “Britse regering onderzocht mogelijke Russische inmenging tijdens brexitreferendum niet”

Het Inlichtingen- en Veiligheidscomité (ISC) van het Britse parlement vraagt een onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging bij het brexitreferendum in 2016. Dat heeft het comité in een rapport geschreven. Het comité beschuldigt de regering ervan "te traag" de Russische dreiging herkend te hebben. En schrijft voorts dat de toenmalige regering een "actief onderzoek ontweek" naar die mogelijke inmenging. 

Het comité, met negen leden van de oppositie en meerderheid uit het Hoger- en Lagerhuis, heeft het langverwachte Rusland-rapport gepubliceerd.  Het ISC suggereert dat de regering destijds de mogelijke Russische dreiging niet in het vizier had en achter de feiten aanliep.

De publicatie werd maanden uitgesteld. De conservatieve premier Boris Johnson wordt ervan beschuldigd om de publicatie van het rapport te blokkeren, zodat het niet voor de parlementsverkiezingen in december zou verschijnen. 

 De Britse regering "ontweek actief" een onderzoek naar Russische inmenging, zegt Stewart Hosie, parlementslid voor de Schotse nationalistische partij SNP, aan de omroep BBC. "Er had destijds een evaluatie moeten komen van de Russische inmenging bij het EU-referendum en er zou nu ook een evaluatie moeten  komen."

"Rusland probeerde kiezers te beïnvloeden tijdens brexitreferendum"

Het rapport wijst ook op "wijdverspreide aantijgingen dat Rusland de kiezers probeerde te beïnvloeden" tijdens het brexitreferendum.  Zo verwijst het comité naar studies over pro-Brexit of anti-EU-verhalen door Russische nieuwsbronnen zoals RT en Sputnik. En het misbruik van de sociale media (via 'bots' en 'trollen') om gelijkaardige boodschappen te verspreiden.

Wat effectief de impact was van die pogingen om de uitslag te beïnvloeden is "moeilijk zoniet onmogelijk te bewijzen". De regering was te traag om de dreiging te herkennen, maar reeds in 2014 had dit op de radar kunnen komen. Daarbij verwijst het comité naar andere voorvallen, zoals de Russische inmenging tijdens het Schotse onafhankelijkheidsreferendum in 2014 en de hacking door Rusland van de Democratische partij in de VS. De regering onderzocht ook na het brexitreferendum de impact van de aantijgingen niet, "in schril contrast met de Amerikaanse aanpak na meldingen van inmenging bij de presidentsverkiezingen in 2016".

Het comité zei ook dat het VK duidelijk een doelwit is voor desinformatiecampagnes van Rusland.

Maar de Britse regering ontkent dat ze de dreiging van Rusland heeft onderschat. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab schreef bij de reactie van de regering over het rapport op Twitter: "Het is ons duidelijk dat Rusland moet stoppen met zijn aanvallen op het VK en onze bondgenoten. We zullen resoluut zijn in het verdedigen van ons land, onze democratie en onze waarden tegen dergelijke vijandige staatsactiviteiten…"

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent alle beschuldigingen. Ze doen het rapport af als "Ruslandfobie".

Meest gelezen