Radio 2

Nationale feestdag: prins Laurent komt naar Te Deum in Antwerpen

Nationale feestdag vandaag en dat betekent dat ook het Te Deum vanmorgen gezongen is in de Kathedraal van Antwerpen. Ook prins Laurent was aanwezig. Hij kwam naar het Te Deum luisteren en tekende nadien ook het Gulden Boek, het historische gastenboek van de kathedraal.

Prins Laurent was naar Antwerpen afgezakt, om te komen luisteren naar het Te Deum en het Gulden Boek te tekenen. Er waren ook heel wat nieuwsgierige Antwerpenaars opgedaagd om naar al het bekende volk te komen kijken. Zo waren ook bisschop Johan Bonny, gouverneur Cathy Berkx en burgemeester Bart de Wever van de partij. "Het is mijn plicht als burgemeester om het Te Deum bij te wonen en daarna een toespraak te geven", zegt De Wever. "Dat is een traditie en tradities zijn erg belangrijk voor mij."

Vieren we vandaag niet de bevrijding?

Op 21 juli 1831 legde Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de eed af op de Belgische grondwet. Sindsdien is 21 juli onze nationale feestdag. Maar veel mensen weten dat niet. "Vieren we vandaag niet de bevrijding?", gokt een van de toeschouwers. "Ik sta hier te wachten op de genodigden, maar ik weet eigenlijk niet wie er komt", geeft hij toe. "Prins Laurent? Dat is goed", lacht de man. Een andere toeschouwer komt kijken of ze een glimp kan opvangen van haar dochter: "Zij is in het Te Deum omdat ze raadsheer is aan het hof van beroep. Normaal is het op uitnodiging en mag ik niet binnen, spijtig genoeg. Maar ik vind het wel fijn om eens mee te maken." 

Om 10 uur is er ook 3 minuten stilte gehouden voor alle coronaslachtoffers, net als in alle kerken waar vandaag vieringen waren voor de nationale feestdag. Na het Te Deum is er nog een plechtigheid geweest aan het monument van de gesneuvelden in het stadspark, waar ze alle strijders hebben herdacht tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. 

Meest gelezen