Wachtebeke bereidt zich voor op tweede coronagolf: "We willen niet nog eens zo'n drama meemaken"

In Wachtebeke stellen ze deze week nog een noodplan op voor een mogelijke tweede coronagolf. Tijdens de eerste piek was woonzorgcentrum De Mey zwaar getroffen. "Een herhaling van dat drama moeten we echt koste wat kost vermijden. We willen voorbereid zijn dit keer", zegt burgemeester Rudy Van Cronenburg (Anders). In Wichelen, Sint-Gillis-Waas en Gent ondernemen ze voorlopig nog geen actie.

In het voorjaar heeft het coronavirus hard toegeslagen in verschillende woonzorgcentra. In De Mey in Wachtebeke bijvoorbeeld, daar raakte zo'n 80 procent van de inwoners en het personeel besmet. "Het was echt een drama", zucht burgemeester Rudy Van Cronenburg. "We gaan er alles aan doen om dat niet te herhalen. Daarom zitten we deze week samen met de directie van het woonzorgcentrum, een aantal huisartsen, enzovoort. We gaan een noodplanning opstellen, want we willen tijdig klaar staan om de juiste maatregelen te nemen."

Gelukkig hebben we nu wel een grote voorraad beschermingskledij en tests

Rudy Van Cronenburg, burgemeester van Wachtebeke

"We gaan bijvoorbeeld kijken wat we zelf kunnen doen op vlak van contacttracing. Want dat staat op nationaal niveau nog niet op punt en het is toch wel belangrijk om te achterhalen met wie een besmet persoon in contact is geweest. We willen alle risico's vermijden en gaan dus niet zitten wachten zoals in de eerste coronapiek. We gaan van in het begin het monster bij de oren pakken", gaat Van Cronenburg verder. Hij heeft er in ieder geval een beter oog op dan bij de eerste uitbraak. "We hebben nu een grote voorraad aan beschermingskledij en coronatests. Dat hadden we in het voorjaar niet, met alle gevolgen van dien."

Wichelen en Sint-Gillis-Waas wachten af

Ook in Wichelen en Sint-Gillis-Waas waren er woonzorgcentra zwaar getroffen, maar zij schieten voorlopig nog niet in actie. "We blijven natuurlijk wel enorm voorzichtig", benadrukt burgemeester van Wichelen Kenneth Taylor (SAMEN). "Maar voorlopig zijn er nog geen besmettingen in onze gemeente, dus zijn extra maatregelen nog niet nodig." Burgemeester Maaike De Rudder (CD&V) deelt die mening: "We moeten natuurlijk ook rekening houden met het mentale welzijn van onze bewoners. Bezoek inperken heeft een grote impact."

We moeten rekening houden met het mentale welzijn. Bezoek inperken heeft een grote impact

Maaike De Rudder, burgemeester van Sint-Gillis-Waas

Nog steeds streng in Gent

"Wij gaan ook nog niet verstrengen in woonzorgcentrum Ter Rive in Gent, want we zijn daar eigenlijk nog steeds heel streng", zegt Geert Polfliet, voorzitter van rusthuizenkoepel Gandanet. "De bezoekregels waren daar nog niet in dezelfde mate versoepeld als in ons twee andere centra. Bij die twee andere gaan we dat vanaf woensdag trouwens ook terugschroeven." 

kasto80

Meest gelezen