Archieffoto van een wegblokkade van de carabinieri tijdens de lockdown in Milaan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

12 Italiaanse "carabinieri" opgepakt wegens drughandel en afpersing, kazerne verzegeld

In Italië zijn twaalf agenten van de politiedienst "carabinieri" opgepakt en is hun kazerne in de stad Piacenza verzegeld. Het is de eerste keer dat zoiets gebeurt. De agenten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan drughandel, afpersing, illegale arrestaties en marteling. 

"We worden geconfronteerd met misdaden die indrukwekkend zijn als je bedenkt dat ze werden gepleegd door militaire agenten van de carabinieri", zo zei hoofdaanklager Grazia Pradella op een persconferentie in de Noord-Italiaanse stad Piacenza. Ze vergeleek de feiten met scènes uit "Gomorra", een Italiaanse film uit 2008 over de Camorra, de maffia in de zuidelijke stad Napels.

Volgens haar kwam het gerecht tijdens een onderzoek naar drughandel een link op het spoor naar de kazerne van de carabinieri in Piacenza. Die kazerne is gesloten en in beslag genomen en tien carabinieri die er werkten, kregen huisarrest of zijn opgesloten. Slechts een agent in de kazerne zou niet bij de zaak betrokken zijn. 

De betrokkenen worden beschuldigd van drughandel, illegale arrestatie, marteling en afpersing. De feiten zouden teruggaan tot 2017, maar zouden een hoogtepunt hebben gekend tijdens de lockdown in volle coronacrisis in het noorden van Italië. Zo zouden de carabinieri vergunningen hebben verstrekt waardoor drugkoeriers hun drugs konden vervoeren tijdens de lockdown in de stad Milaan. Op dat ogenblik moest men over speciale vergunningen beschikken om zich buitenshuis te begeven en waren alleen essentiële verplaatsingen toegelaten. 

De agenten misbruikten hun functie ook om concurrerende drugdealers te verjagen. Een van hen zou in de kazerne zwaar mishandeld zijn geweest. 

De agenten zijn meteen geschorst in afwachting van vervolging en verdere disciplinaire maatregelen. Minister van Defensie Lorenzo Guerini -onder wiens bevoegdheid de carabinieri vallen- reageert geschokt en zegt dat het imago van de dienst besmeurd is. In Italië werken ongeveer 110.000 mannen en vrouwen voor die militaire politiedienst. 

Meest gelezen