Archieffoto van een groep talibanrebellen in Afghanistan.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Afghaans tienermeisje schiet taliban dood die haar ouders vermoord hebben

In Afghanistan is het 15-jarige meisje Qamar Gul uitgegroeid tot een nationale heldin. Eerder had ze twee talibanrebellen doodgeschoten nadat die haar ouders vermoord hadden. Het meisje en haar jongere broer zijn nu wel door het Afghaanse leger overgebracht naar een veilige plaats om haar voor wraakacties te behoeden.

Het incident deed zich enkele dagen geleden voor in de provincie Ghor of Ghowr in het centrum van Afghanistan. Een groep fundamentalistische talibanrebellen drong een dorp binnen en schoot er de vader en de moeder van Qamar Gul dood. De vader, een dorpshoofd, was een ambtenaar van de Afghaanse overheid en die zijn wel meer het doelwit van de taliban.

Het meisje was in huis op het ogenblik van de moord. Ze greep de kalasjnikov van haar vader en opende het vuur op de groep rebellen. Twee taliban werden gedood en de anderen sloegen gewond op de vlucht. 

Kort daarop keerden de taliban in een grotere groep terug, maar ze werden na een vuurgevecht met de lokale dorpsmilitie verdreven. Het meisje is nu uitgegroeid tot een nationale heldin, maar het leger heeft haar samen met haar jongere broer elders in veiligheid gebracht om wraakacties van de taliban te voorkomen. Qamar Gul is tussen de 14 en 16 jaar oud, veel Afghanen kennen hun precieze leeftijd niet.

Meest gelezen