Videospeler inladen...

Alexander De Croo (Open VLD): "Brussels Airlines krijgt lening, geen subsidie"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) is opgelucht dat de onderhandelingen met Lufthansa tot een akkoord over Brussels Airlines hebben geleid. Hij noemt dat belangrijk voor het personeel van de Belgische luchtvaartmaatschappij, maar ook voor de luchthaven van Brussel. De Croo benadrukt dat de luchtvaartmaatschappij geen subsidie krijgt, maar een lening. Hij heeft ook een akkoord bereikt met de Verenigde Staten waardoor wie naar de VS reist al in Brussel de grensformaliteiten kan vervullen.

"Wat voor ons essentieel is, is dat Brussels Airlines op termijn weer rendabel kan worden", zegt Alexander De Croo in "De ochtend". Het Duitse moederbedrijf Lufthansa belooft om de merknaam Brussels Airlines te behouden en zal ook investeren in nieuwe toestellen en bestemmingen als de economie weer aantrekt. 

Dit is belangrijk voor ons allemaal

VIcepremier Alexander De Croo (Open VLD)

De Croo noemt het akkoord belangrijk voor het personeel van Brussels Airlines maar ook voor de luchthaven, die haar functie als draaischijf kan behouden. Hij benadrukt ook dat de regering een lening geeft, en geen subsidie. "Het is een lening, geen subsidie. Het is een lening die Brussels Airlines moet toelaten om zich na de crisis te herstructureren en zich terug te kunnen ontplooien."

"Het is geen blanco cheque", aldus De Croo. "Dit is belangrijk voor ons allemaal. Ons land en Brussel hebben toch een heel specifieke positie in de wereld. We zijn een politieke en economische beslissingshoofdstad." 

België heeft trouwens een stok achter de deur. "De aandelen van Brussels Airlines zijn een onderpand. Als zij niet kunnen terugbetalen, worden wij eigenaar van Brussels Airlines", aldus De Croo, die eraan toevoegt hiervoor "geen vragende partij te zijn".

Morgen komt hij het akkoord over Brussels Airlines in het parlement toelichten. Dat gebeurt op vraag van N-VA en Groen.

We hebben een akkoord met de Amerikaanse overheid gesloten rond preclearance

VIcepremier Alexander De Croo (Open VLD)

Ook de overheid doet inspanningen om de luchtvaart te ondersteunen. "We hebben vorige week een akkoord met de Amerikaanse overheid gesloten rond preclearance." Dat betekent dat wie via Brussel naar de Verenigde Staten vliegt hier al de immigratieformaliteiten kan vervullen. "Daarvoor zullen 30 Amerikaanse douaniers in Brussel gestationeerd worden", legt De Croo uit.

Na Dublin wordt Brussel daarmee de tweede Europese luchthaven waar je de Amerikaanse grensformaliteiten kan vervullen voor je het vliegtuig op stapt. Dat betekent tijdswinst voor de passagier, maar is ook een troef voor de concurrentiepositie van Brussels Airport. "Amerikaanse vluchten zorgen voor voeding van de Afrika-vluchten van Brussels Airlines", zegt De Croo.

Bekijk ook het interview met vicepremier De Croo in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Beluister hieronder het gesprek met Alexander De Croo in "De ochtend":

Meest gelezen