Annie Ross in 1963 met haar toenmalige echtgenoot acteur Sean Lynch

Amerikaanse jazz-zangeres en actrice Annie Ross (89) overleden

Annie Ross had een doorleefde stem. Ze acteerde ook, bijvoorbeeld als zichzelf in de film "Short cuts" van Robert Altman.

Annie Ross begon als kindsterretje; ze werd "de Schotse Shirley Temple" genoemd. Met haar ouders verkaste ze naar de Verenigde Staten. Ze zong  met Dave Lambert en Jon Hendricks in het vocale trio "Lambert, Hendricks & Ross", onder meer met de band van Count Basie. Ook met Gerry Mulligan en Chet Baker maakte ze een album.

Annie Ross schreef de tekst voor het nummer "Twisted", een sarcastisch liedje over psychoanalyse, dat vaak gecoverd werd door Bette Midler, Joni Mitchell en vele anderen.  Ze gebruikte een speciale zangtechniek, waarbij ze woorden "scatte" op een melodie.

Op latere leeftijd speelde Annie Ross een oudere jazz-zangeres, zichzelf dus, in de film "Short cuts" van Robert Altman. Ze was ook te zien in "The player", ook van Altman en in "Superman III". Ross overleed vier dagen voor haar 90e verjaardag.

Bekijk hier een fragment uit "Short cuts" met het liedje "Prisoner of life" met Annie Ross:

Meest gelezen