Smabs Sputzer op flickr.com

Brouwerij 3 Fonteinen in Lot werkt samen met Brabantse boeren: “Bier brouwen met lokale granen”

Brouwerij 3 Fonteinen in Lot werkt samen met 15 Vlaams-Brabantse boeren om bier te brouwen met lokaal geteelde granen. Slechts drie procent van de granen in de Belgische brouwerijen worden in ons eigen land geteeld. En daar wil de brouwerij verandering in brengen.

Brouwerij 3 Fonteinen brouwt de traditionele lambiek, geuze en kriek. Drie jaar geleden startte de brouwerij met een project om lokale granen te gaan gebruiken voor hun traditionele bieren. “Een probleem dat we zien in de brouwsector is dat bijna alle granen uit het buitenland komen”, vertelt coördinator van het project Lucas Van den Abeele in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. 

Lokale granen

Daar wil brouwerij 3 Fonteinen verandering in brengen. “We vinden het heel jammer dat bijna alle granen uit het buitenland komen”, zegt Lucas Van den Abeele. “Daarom werken we met de lokale boeren samen om de authentieke smaak weer op de kaart te zetten door traditionele granen te gebruiken.” Ondertussen zijn ze daar drie jaar mee bezig en werken ze al samen met 15 landbouwers uit de streek die tarwe en gerst kweken voor de bieren van de brouwerij.

Of je zal proeven dat de bieren gebrouwen zijn met lokale granen is nog even afwachten. “Het afgewerkte product hebben we nog altijd niet kunnen proeven”, aldus Van den Abeele. “De eerste brouwsels zijn ongeveer twee en een half jaar geleden gebeurd. Onze geuze is pas na drie jaar klaar omdat die lang rijpt op eikenhouten vaten. Nog een paar maanden geduld dus.”

De Kleine Rosse van Brabant

Brouwerij 3 Fonteinen begon haar project met een grote zoektocht naar het oergraan van de lambiek: de Kleine Rosse van Brabant. “Die specifieke tarwesoort werd in de jaren zestig gebruikt door de brouwers van de lambiek”, vertelt Van den Abeele. “Door onder andere de modernisatie van de landbouw is die vandaag spoorloos. We willen de teelt van de "Kleine Rosse" van Brabant terugbrengen naar het Pajottenland.”

Vertrouwensband

Bij de samenwerking met de lokale landbouwers staat de band tussen boer en brouwer centraal. “Het is voor ons belangrijk dat de samenwerking eerlijk gebeurt en dat de boeren dus een eerlijke prijs krijgen. Het is ook de bedoeling dat de landbouwers vaak op de brouwerij komen en dat wij als brouwers ook langsgaan op de velden. We zien dat de vertrouwensband tussen boer een brouwer volledig verloren is gegaan en die is voor ons prioritair”, besluit Van den Abeele.

Meest gelezen