Oproep aan Bruggelingen: "Neem typisch Brugse geluiden op en stuur ze naar de ruimte!"

Kunstorganisatie Aifoon vzw is op zoek naar typisch Brugse geluiden. Eind 2020 vertrekken 20 geluiden voor 20 jaar op tijdreis. De vzw is daarom op zoek naar Bruggelingen of bezoekers van Brugge die typische geluiden van de stad willen opnemen en doorsturen. 

"Het geluid van paardenkoetsen is al een aantal keer doorgestuurd", zegt initiatiefnemer Stijn Dickel. "Maar er zijn natuurlijk verschillende varianten van dat geluid mogelijk. We weten vooral wat we niet willen: muziek of mensen die zelf verhalen vertellen. Het geroezemoes van mensen op een terras kan dan weer wel. Geluiden uit het dagelijkse leven in Brugge zijn zeker welkom. Die geluiden mogen opgenomen zijn in de stad zelf, maar ook in je eigen Brugse achtertuin. De stad is veel meer dan enkel de Grote Markt."

Tijdreis

"We hebben ons een klein beetje laten inspireren door "The Voyager". Dat is een onbemande ruimtesonde die in 1977 in de ruimte is gelanceerd. In dat ruimevaartuig zaten typisch menselijke geluiden om aan de aliens te laten horen. Ik dacht om hetzelfde te doen, maar dan met stadsgeluiden. Het plan is om 20 geluiden te verzamelen en die 20 jaar lang de ruimte in te sturen."

"Dat betekent dat we in 2040 de geluiden van vandaag opnieuw zullen beluisteren. We kunnen daarover dan reflecteren: hoe hard verschillen de geluiden van toen en nu? Onze maatschappij verandert constant. Het is meer dan normaal dat de geluiden ook anders zullen zijn over 20 jaar. 

Via smartphone

"Het is de bedoeling dat mensen een opname doen via hun smartphone. Je spreekt dan ook je naam, de datum en het adres waar je staat in. Het is ook de bedoeling dat de mensen het geluid omschrijven. Daarna stuur je het op naar geluid@aifoon.org en maken wij de selectie.

Meest gelezen