Camping 't Stropke

Camping 't Stropke in Gent blijft toch bestaan: “Zo opgelucht dat we mogen blijven”

In Gent mag de sociale camping ’t Stropke dan toch blijven. De stad Gent wilde van de camping een groengebied maken maar heeft nu beslist dat de camping toch mag blijven. “We verleggen de grens van het natuurgebied waardoor de camping kan blijven, maar er ook het groen beschermd blijft”, zegt schepen Astrid De Bruycker (Groen). De bewoners en uitbater van de camping zijn opgelucht dat er eindelijk duidelijkheid is over het bestaan van de camping.

Stad Gent wil een honderdtal groene gebieden beschermen en uitbreiden. Camping ’t Stropke moest plaatsmaken voor het groengebied de Sneppemeersen dat ook opgenomen is in het zogenaamde Ruimtelijk Uitvoeringsplan Groen of kortweg RUP Groen. Na heel wat overleg mag de camping nu toch blijven.

Meer groen

Lange tijd leek het erop dat de sociale camping ’t Stropke zou moeten plaatsmaken voor een natuurgebied legt schepen Astrid De Bruycker uit. “Stad Gent wil enkele 100 gebieden in Gent beschermen, uitbreiden en groen houden. In een van die gebieden ligt camping ’t Stropke, dat zou oorspronkelijk betekenen dat de camping weg moest.”

Er kwam protest van de campinguitbaters en –bewoners. Nu mag de camping dan toch blijven bestaan. “We hebben in overleg een oplossing gevonden. We zullen de grens van het RUP Groen verleggen waardoor de camping uit het gebied valt en hij kan blijven bestaan”, zegt schepen De Bruycker.

Een huis of appartementje kan ik niet betalen. Ik ben zo opgelucht

Bewoner Joke

Sociale functie

Een van de redenen waarom de camping nu toch mag blijven is de sociale functie van de camping. “Het is geen toeristische camping maar een verblijfpark. Mensen blijven er langere tijd, er ontstaat zo een soort gemeenschap.”

Uitbater Freddy Dhondt houdt de camping al 40 jaar open en vangt er mensen op die het moeilijk hebben. Het stadsbestuur wil dat die sociale functie blijft bestaan. “Die sociale functie willen we niet zien verdwijnen.”

Camping 't Stropke

Grote opluchting

Niet alleen uitbater Freddy Dhondt is opgelucht, ook de bewoners zijn door het dolle heen. “Ik ben echt super super enthousiast”, zegt Joka. “Mijn zoontje en ik wonen hier nu al drie jaar, ik zou mijn caravan niet meer willen ruilen voor een andere woonst. Een huis of appartement kan ik niet betalen. Hier woon ik goedkoper en heb ik er een grote tuin bij. Ik ben zo opgelucht dat we mogen blijven.”

Rita (82) woont al 32 jaar op de camping en is blij dat er eindelijk zekerheid is. “Ik leefde hier in spanning, ik wist niet wat te doen als ik weg moest. Ik ben enorm opgelucht.”

Radio 2 - Rita (82) woont al 32 jaar op camping 't Stropke
kasto80

Meest gelezen