Radio 2

Clown Herbie laat Borgloon bruisen : “Ik heb niet veel schmink nodig om kinderen blij te maken”

Clown Herbie uit Wellen zorgt de hele zomer lang voor animatie en vertier op verschillende plekken in Limburg. Vandaag staat Herbie met z'n ballonnen en goocheltrucjes Zomerbar 'T Huis Zonder Naam in Borgloon. 

Radio 2 Limburg toert de hele zomer lang doorheen de provincie: 42 gemeenten op 42 dagen. Hun reporters worden rasechte contact tracers en gaan op zoek naar mensen en hun verhalen. Waar hangen de Limburgers uit deze zomer? Wat houdt hen bezig?

Clown Herbie heet eigenlijk Herman Berden maar iedereen kent hem als Herbie. Hij staat dan ook al 30 jaar in het vak. “Eigenlijk ben ik een kok van opleiding, maar toen mijn vrouw ziek werd en niet meer kon gaan werken zocht ik een extra baan”, zegt Herbie. "Een vriend van me die al langer in het vak stond, vond dat clown zijn op mijn lijf geschreven stond. Ik werd dus zijn rechterhand.”  

Beginnersfouten

Een school voor clowns bestaat niet, dus de eerste clownstreken van Herbie waren met vallen en opstaan. “Gelukkig kon ik veel opsteken van mijn clownpartner", vertelt Herbie. “Toch deden we niet hetzelfde. Hij was een krak in ballonnen, ik goochel ook graag. We deden al even ons eigen ding maar we zijn altijd goede vrienden gebleven.” zegt Herman. “Drie jaar geleden is hij overleden.”

Weinig schmink nodig

“Clown zijn doe je van binnen uit. Veel heb ik niet nodig. Meer dan het puntje van mijn neus rood maken en een paar lijnen rond mijn ogen tekenen doe ik niet. Veel schmink kan de kinderen wat afschrikken. Ik kijk goed naar de kinderen, voel hoe de sfeer zit, en speel daar op in. Dat is veel belangrijker dan wat verf op je gezicht.” Vroeger was Herbie kok bij het leger. “En die werelden liggen dichter bij elkaar dan je zou denken”, lacht hij. “Ik ben ook duidelijk tegen de kinderen over wat ik wel en niet wil. En dat werkt, want na wat aftoetsen komen dan zelfs de grote belhamels me een handje toesteken. Soms luisteren ze beter als de militairen waar ik vroeger mee werkte.”  

Goochelen

Als clown heb je vooral veel goesting nodig, en ook wat talent. Herman heeft beiden. “Soms ga ik zelfs het podium op zonder een truc voor te bereiden, maar mensen kijken waar ze niet moeten kijken en dat maakt het makkelijker om ze te misleiden”, vertelt hij.

Zware gevolgen door het coronavirus

De coronacrisis is ook voor een clown moeilijk. “Ik heb twee jobs,  als clown Herbie en als traiteur. De evenementensector heeft de voorbije maanden lang stilgelegen en dat voel ik”, legt hij uit. Ook in zijn clown-act moet hij rekening houden met de coronamaatregelen. “Normaal blaas ik al mijn ballonnen met mijn mond op, maar nu moet ik een pompje gebruiken en dus heb ik mijn act moeten aanpassen. Vorige week blies ik nog een ballon op met m’n mond en dat werd aan de politie gemeld", zegt Herbie nog.

Radio 2

Meest gelezen