BELGA

Congolese president verwelkomt commissie over koloniaal verleden in brief aan koning Filip

De Congolese president Félix Tshisekedi verwelkomt de parlementaire commissie over het koloniaal verleden. Dat schrijft hij in een brief gericht aan koning Filip. Persagentschap Belga kreeg een kopie van de brief in handen.

Félix Tshisekedi schreef de brief naar aanleiding van de Belgische nationale feestdag. Eerder schreef koning Filip een brief aan Tshisekedi naar aanleiding van de Congolese nationale feestdag (30 juni). Daarin betuigde hij zijn "diepe spijt" voor de wandaden in Congo tijdens de koloniale periode.

"Strijden tegen discriminatie"

In zijn brief verwelkomt Tshisekedi de parlementaire Kamercommissie over het koloniaal verleden: "Mijn meest vurige wens is dat de conclusies van de commissie ertoe bijdragen dat onze volkeren beter kunnen samenleven. En dat ze het engagement versterken dat onze twee landen blijven strijden tegen alle vormen van discriminatie".

De commissie zal zich buigen over de koloniale periode in Congo (zowel de periode onder koning Leopold II als onder de Belgische staat), Rwanda en Burundi. De commissie moet hieruit dan lessen trekken voor de toekomst en voorstellen uitwerken voor verzoening tussen Belgen onderling (inclusief Belgen van Congolese, Rwandese en Burundese origine) en tussen de Belgen en de Congolezen, Rwandezen en Burundezen.

De Congolese president herhaalde in zijn brief zijn wil om de band tussen Congo en België te versterken. "Banden die onze twee landen en onze twee volkeren voor eeuwig verbinden", aldus het Congolese staatshoofd.

Tshisekedi nam de gelegenheid ook te baat om zijn medeleven te betuigen aan de Belgische families die getroffen zijn door het coronavirus.

Meest gelezen