Dochter Lumumba vraagt koning Filip om tanden van haar vader terug te geven

In een brief aan koning Filip die onze redactie in handen heeft gekregen, vraagt de dochter van de vermoorde Congolese premier Patrice Lumumba om de terugkeer van de "relikwieën" van haar vader naar Congo. Het gaat om minstens één tand van Patrice Lumumba.

Patrice Emery Lumumba, de eerste premier van het onafhankelijke Congo en voorvechter van de onafhankelijkheid, blijft bijna 60 jaar na zijn dood een "held zonder graf", schrijft zijn dochter Juliana Lumumba, in een brief aan koning Filip.

"Wij de kinderen van Lumumba, wij de familie Lumumba vragen de rechtvaardige terugkeer van de relikwieën van Patrice Emery Lumumba naar de grond van zijn voorvaderen", staat in de brief. Hij is geschreven op 30 juni, de dag dat 60 jaar Congolese onafhankelijkheid werd herdacht, maar hij is ons nu pas toevertrouwd.

Het lichaam van Lumumba is nooit teruggevonden, maar één of twee tanden zouden zich in België bevinden. Dat zouden dus de enige lichamelijke resten van Lumumba zijn.

Juliana Lumumba

Waar zijn de tanden van Lumumba?

De zeer populaire Congolese premier Patrice Lumumba werd kort na de onafhankelijkheid in 1960 afgezet, opgepakt en overgebracht naar de mijnprovincie Katanga, die zich had afgescheiden. In januari 1961 werd hij er gefolterd en vermoord.

Bij zijn executie waren ook Belgen aanwezig. Een jaar voor z'n dood in 2000 vertelde de voormalige rijkswachter Gerard Soete in het Canvas-programma "Histories" hoe hij het lijk van Lumumba had laten oplossen in zwavelzuur. Hij toonde de kogel waarmee de onafhankelijkheidsheld zou zijn vermoord en hij suggereerde dat hij nog twee tanden van Lumumba had bewaard. (Bekijk het bewuste videofragment hieronder.) Dat vertelde hij ook aan auteur en Congokenner Ludo De Witte voor zijn spraakmakende boek over de moord op Lumumba.   

Gerechtelijk onderzoek

Later, in een documentaire op de Duitse tv-zender ARD in 2000, toont Soete zelfs die tanden. Zijn dochter Godelieve Soete laat de bewuste tanden na de dood van haar vader ook zien aan het weekblad Humo.

Enkele jaren geleden (in 2016) vindt het gerecht één tand bij een huiszoeking bij de dochter van Soete. Dat heeft federaal procureur Fréderic De Leeuw drie weken geleden gezegd aan nieuwszender LN24.

Er loopt namelijk nog altijd een gerechtelijk onderzoek naar de moord op Lumumba. Dat is in 2012 opgestart op vraag van de familie Lumumba. De moord kan niet verjaren omdat het om een oorlogsdaad zou gaan.

"We willen hem alleen maar 'adieu' zeggen"

De nabestaanden van Patrice Lumumba vragen de Belgische koning nu om de enige resten die er nog van zijn lichaam zijn, terug te geven. Ze willen definitief afscheid kunnen nemen van de man die inmiddels over heel Afrika een icoon is geworden. 

Eerder vroeg Juliana Lumumba al om opheldering over de moord op haar vader in het Canvasprogramma 'Kinderen van de kolonie', dat nu opnieuw wordt uitgezonden.

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit de uitzending "Histories", uit het interview met voormalig politiecommissaris Gerard Soete:

Videospeler inladen...

Meest gelezen