Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Duitsland vraagt Uruguay om nazi-adelaar van "Graf Spee" niet te veilen, maar in museum onder te brengen

De Duitse regering en het Simon Wiesenthal Center vragen dat het Zuid-Amerikaanse land Uruguay een boegbeeld van het marineschip "Graf Spee" uit de Tweede Wereldoorlog niet laat veilen, maar onderbrengt in een museum. Ze vrezen dat rechts-extremisten de bronzen arend met hakenkruis in hun propaganda zouden gebruiken. De Graf Spee werd in 1939 voor de kust tot zinken gebracht.

Het boegbeeld werd in 2006 opgevist en wordt sindsdien bewaard in een opslagplaats. Onlangs had een rechtbank in Uruguay het licht op groen gezet om het beeld via een veiling te verkopen. De opbrengst zou dan worden gedeeld tussen de regering van Uruguay en de bergingsmaatschappij. 

De Duitse ambassade in Uruguay en het Wiesenthal Center (dat nazimisdaden opspoort en documenteert) vrezen nu dat rechts-extremisten het beeld willen kopen en gebruiken voor hun propaganda. Daar zou al veel belangstelling voor zijn in die kringen. 

Berlijn en het Wiesenthal-centrum stellen Uruguay voor om het beeld onder te brengen in een museum en te voorzien van de nodige context. 

De bronzen arend met swastika versierde de boeg van het Duitse marineschip "Graf Spee". Dat is nog voor het begin van de Tweede Wereldoorlog uitgevaren om geallieerde koopvaardijschepen tot zinken te brengen. De Graf Spee was klein, erg snel en moeilijk op te sporen, en het bracht negen Britse schepen tot zinken. Opmerkelijk: daarbij vielen geen doden en alle drenkelingen werden door het Duitse schip gered en elders aan wal gezet. 

In december 1939 werd de Graf Spee tijdens een zeeslag met de Britse marine zwaar beschadigd en voer die de haven van Montevideo in het neutrale Uruguay binnen.  Eerder dan het schip in Britse handen te laten vallen, liet kapitein Hans Wilhelm Langsdorff de bemanning van boord gaan en bracht hij het schip buiten de haven tot zinken. Langsdorff schoot zichzelf enkele dagen later dood en werd door Hitler als een verrader beschouwd. 

Meest gelezen