Radio 2

Eeklo reageert op commentaar "onkruidbak" N9: “Heb geduld, de bloembollen zijn nog niet aangeplant”

In Eeklo staat de middenberm van de N9 ter discussie: de berm werd onlangs heraangelegd, maar het groen ziet er anders uit dan beloofd. Oppositiepartij N-VA noemt het een onkruidbak. Maar de middenberm is nog niet klaar, zegt schepen van milieu Bob D'Haeseleer (Groen).

De ene noemt het een onkruidbak, de ander vindt de kruiden en zonnebloemen wel mooi. De meningen zijn duidelijk verdeeld over de middenberm van de N9 in Eeklo.

Achterstand door droogte

De oppositiepartij N-VA noemt de vernieuwde middenberm een kruidenbak. Schepen van Milieu Bob D’Haeseleer vindt dat een brug te ver. “We merken dat de meningen verdeeld zijn maar dit is slechts een tussentijds resultaat”, legt hij uit. “We zijn al begonnen met de aanplanting van de bomen en struiken. Maar doordat het zo uitzonderlijk vroeg droog was dit jaar, hebben we de bloembollen nog niet kunnen inplanten.”

Omdat de bloemen pas dit najaar de grond in gaan, werd er een tussenoplossing gezocht. “We hebben in de plaats bloemenzaad geplant, dat is al gedeeltelijk uitgekomen. We geven toe dat dit nog niet het resultaat is dat we beoogd hebben. Maar het ziet er wel al beter uit dan vorige jaren, en het is nog maar een gedeeltelijk resultaat.”

Radio 2

Verdeelde mening

Schepen D’Haeseleer weet dat niet iedereen hetzelfde mooi vindt. “Het hangt ervan af hoe je het bekijkt, de ene ziet onkruid, de andere ziet de zonnebloemen.” Wat wel vast staat is dat de middenberm nu al beter is voor de biodiversiteit zegt D’Haeseleer: “Wat nu geplant is, is zoveel beter voor bijen, insecten en vogels. De bomen maken de stad ook klimaatbestendig. De nieuwe beplanting heeft nu al een meerwaarde, en die neemt alleen nog toe.”

De bloembollen komen er wel aan. “Volgend jaar zullen we 100.000 bloembollen in heel de middenberm planten, dat zal echt een meerwaarde zijn.” Mensen moeten vooral geduld hebben, vindt D’Haeseleer: “Een ecosysteem bouw je niet op één dag, en dat was ook zo voorzien. Ik begrijp de reactie, maar ik raad aan om nog even geduld te hebben.”

kasto80

Meest gelezen