Videospeler inladen...

Klap voor evenementensector nu versoepelingen uitblijven, CEO Sportpaleis kritisch: "Beleid was nogal lichtzinnig"

Er komt voorlopig geen fase 5 in de versoepelingen, zo zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block gisteren na afloop van het Overlegcomité. Dat is natuurlijk slecht nieuws voor de brede evenementensector in ons land, die al maanden op perspectief rekende. Volgens Sportpaleis-CEO Jan Van Esbroeck vallen er nu toch vraagtekens te plaatsen bij eerdere versoepelingen.

Evenementen mogelijk tot 200 mensen binnenshuis en 400 buiten, dat kan vandaag al. De evenementensector, gaande van concertorganisatoren tot bedrijven die professionele beurzen op poten zetten, had gehoopt dat dat vanaf 1 augustus zou worden opgetrokken tot 400 mensen binnen en 800 buiten. Maar die versoepeling is van de baan nu de coronacijfers weer oplopen, zei minister De Block gisteren.  

"Voor de evenementensector is dat ronduit dramatisch", zegt de woordvoerder van de Belgische evenementensector Bruno Schaubroeck. "Volksgezondheid komt op de eerste plaats, ook voor ons, we zijn daar heel actief mee bezig. We hebben aangegeven daar al werkend proberen uit te geraken, maar dat is nu zelfs niet meer aan de orde."

Weg perspectief

Ook bij het Antwerpse Sportpaleis zijn ze teleurgesteld. "Voor het Sportpaleis zelf maakt dit niet zoveel verschil: de internationale artiesten die wachten toch met hun tournee tot heel Europa weer vrij is", legt CEO Jan Van Esbroeck uit. "Maar het is bijzonder jammer voor de wat kleinere zalen die wij ook uitbaten. Hun perspectief is nu vakkundig de kop ingedrukt. Voor hen is het terug naar af."

Hij had ook gehoopt vanaf augustus, mits de nodige veiligheidsmaatregelen, in de Lotto Arena evenementen te kunnen organiseren met nog meer dan 800 mensen. Dat was een uitzonderingsmaatregel die ook op tafel was gelegd door de Nationale Veiligheidsraad voor grote evenementenzalen en bijvoorbeeld ook sportstadions.

Met alle respect, maar die app moest op 8 juni klaar geweest zijn, toen de horeca openging

Jan Van Esbroeck, CEO Sportpaleis

"Dat was niet verenigbaar met het normale concertleven, maar het gaf ons wel de mogelijkheid om in de Lotto Arena eventueel evenementen als tennistoernooien of basketbalwedstrijden te organiseren. Maar goed: de huidige context laat niet toe om daar zelfs maar op te hopen."

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld ter illustratie: een show in het Sportpaleis.

"Lichtzinnig"

Van Esbroeck zegt dat "er toch wel kritische vragen te stellen vallen" over de prioriteiten die de overheid heeft gesteld bij de versoepelingen na de lockdown. "Men heeft een bepaalde verantwoordelijkheid gelegd bij mensen die die niet kunnen dragen. Dat zeg ik met alle respect voor die mensen, maar het is niet aan cafés of restaurants om aan 'crowdcontrol' (het beheer van grote massa's, red.) te doen. Die hebben die expertise niet, die kunnen dat niet. Ik vind eerlijk gezegd dat het beleid nogal lichtzinnig was."

"Ik lees dat zowaar besloten is wie de app voor contacttracing gaat maken. Met alle respect, maar die app moest op 8 juni klaar geweest zijn, toen de horeca openging. Met een beetje pech is die nu pas klaar nádat er een vaccin is. Dus ik denk dat hier het paard achter de wagen is gespannen."

Broodnodige steun

Schaubroeck is iets minder streng: "Dit viel niet te voorspellen. Wij proberen constructief samen te werken met de experten en er lagen een aantal goede voorstellen op tafel." Maar, zo klinkt het wel, de evenementensector zal nu moeten teren op economische en financiële steun.

(Lees verder onder de foto)

Archiefbeeld ter illustratie: de Boekenbeurs in Antwerpen.

"Onze sector heeft drie seizoenen: het voorjaar, de zomer en het najaar", zegt eerstgenoemde. "Die zijn in 2020 geschrapt, dus wij verwachten nu heel concrete economische en financiële maatregelen. Wij zitten een jaar zonder werk. De eerste faillissementen zijn aan het komen. We moeten absoluut vermijden dat die hele sector kapotgaat."

De drie seizoenen van onze sector zijn in 2020 geschrapt, dus wij verwachten nu heel concrete economische en financiële maatregelen

Bruno Schaubroeck, woordvoerder van Belgische evenementensector

"Extra steun zal nodig zijn als we na deze crisis nog iets van muzikale activiteiten willen hebben", beaamt Van Esbroeck. "Hierdoor zal opnieuw een heel grote groep mensen en toeleveranciers in onze sector in nog troebeler water terechtkomen. Er zullen heel veel reddingsboeien moeten worden uitgegooid, wil men vermijden dat de hele sector onder water verdwijnt."

Hij heeft er wel goede hoop in, voegt hij eraan toe. "Ik heb wel het gevoel dat het beleid op dat vlak zijn verantwoordelijkheid begint te nemen."

Bekijk de reportage en het interview met Bruno Schaubroeck in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen