Radio 2

Genkse horeca-uitbater verplicht mondmaskers in haar restaurants

Genkse horeca-uitbater Kaatje Goyens verplicht haar klanten vanaf vandaag een mondmasker te dragen in haar beide restaurants. De voorzitter van Horeca Groot Genk wacht daarmee verdere beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad niet af, en neemt zelf het heft in handen. “Om een tweede lockdown van de horeca te voorkomen, hoop ik dat concullega’s mijn voorbeeld zullen volgen”, vertelt de onderneemster.  

Zowel in het populaire Krok als in haar nieuwbakken zaak AY PAPI zullen klanten voortaan een mondmasker moeten dragen wanneer ze zich verplaatsen binnen in het restaurant of op het terras. “Zodra mensen zich aan tafel installeren mag het masker natuurlijk af”, verduidelijkt Goyens. “Maar bij het zoeken van een plek, een loopje naar de bar of een toiletbezoek is iedereen verplicht een exemplaar te dragen. Op deze manier willen we ons personeel extra goed beschermen en alles op alles zetten om een tweede sluiting te voorkomen.”

De huidige maatregelen zijn niet voldoende, daarom pas ik er zelf een mouw aan
Kaatje Goyens

Hoewel ze al langer met het idee speelde, pakte de uitbater van Horeca Groot Genk een schrik toen ze vorige week flink ziek werd. “Nadat ik twee dagen moest hoesten en koorts had, dacht ik natuurlijk meteen aan corona. Gelukkig bleek het uiteindelijk om een bronchitis te gaan. Maar zoiets zet je natuurlijk wel aan het denken: ik heb een grote verantwoordelijk tegenover mijn personeel en mijn klanten. De huidige maatregelen zijn niet voldoende, en daarom pas ik er zelf een mouw aan.”

(Lees verder onder de foto:)

Radio 2

Tweede sluiting betekent definitieve ramp 

Over een tweede sluiting van de horeca is Goyens resoluut. “Dat zou voor ons een definitieve ramp kunnen betekenen. De zomer loopt goed, maar het voorjaar was onbestaand. Net zoals veel andere horeca-uitbaters hebben we amper reserves om een lockdown in de herfst te overleven.” Daarom hoopt de voorzitter van Horeca Groot Genk dus dat veel eet- en drinkgelegenheden haar voorbeeld zullen volgen. “Veel van mijn Genkse collega’s doen hun uiterste best, maar ik zie helaas ook nog veel horeca-uitbaters die het niet nauw nemen met de correcte afstand en bijvoorbeeld wel menukaarten of tastbare items op tafel leggen. De regels moeten over het algemeen veel beter worden nageleefd.”

Of er klanten zullen wegblijven door de beslissing om mondmaskers te verplichten kan Goyens moeilijk inschatten. “Op sociale media ontvingen we al veel positieve en begripvolle reacties. En ook tijdens de eerste middagshift reageerden de mensen goed. Als deze maatregelen een tweede lockdown kunnen voorkomen, zullen de meeste klanten daar wel toe bereid zijn.” 

Meest gelezen