Huisartsen keren terug uit pensioen om besmette inwoners op te sporen: "Blij dat we kunnen helpen"

Kortrijk gaat samen met 13 buurgemeenten een regionaal centrum opstarten om contacten van besmette inwoners op te sporen. Daarvoor steekt de stad zelfs dokters op rust opnieuw in het werk. "Ik ben al 5 jaar op pensioen", zegt Herman Ceuppens. "Maar als ik kan helpen, ben ik er graag bij."

Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. Contactopsporing wordt dus steeds belangrijker. Kortrijk start daarom met een regionaal contactopsporingscentrum. Ex-dokter Herman Ceuppens werkt er graag aan mee. "Ik heb altijd in het AZ Groeninge in Kortrijk gewerkt", zegt hij. "Ik werk met veel plezier mee aan dit project."

Op dit moment zijn er contactopspoorders aan het werk in Brussel. Dat zijn meestal mensen met een ander beroep dan arts. "Het voordeel om een arts in te schakelen, is dat we een medische achtergrond hebben. Er is meestal ook meer vertrouwen om informatie te delen aan een arts dan aan iemand die je helemaal niet kent", zegt Ceuppens. "Ik hoop dat we de COVID-19-tracing in goede banen kunnen leiden."

Brugge

Ook Brugge wil een regionaal contactopsporingscentrum op poten zetten. De stad zal samenwerken met 10 gemeenten rond Brugge. "Wij kunnen dat beter dan in Brussel", zegt burgemeester Dirk De fauw 'CD&V). "Als men spreekt over een bepaald restaurant of over een café, dan weten wij onmiddellijk waarover het gaat. In Brussel denkt men daar misschien anders over, maar eigenlijk kennen ze de situatie niet ter plaatse."

Ik ben ervan overtuigd dat terreinkennis cruciaal is in de contactopsporing

Burgemeester van Brugge, Dirk De fauw (CD&V)

"Terreinkennis is nodig om het vertrouwen van de mensen te winnen en de nodige gegevens van hen te krijgen. Zo kunnen we sneller contacten opsporen en de verspreiding van het coronavirus tegengaan."

Meest gelezen