Radio 2

Horeca aan de kust wacht met spanning op strengere coronamaatregelen: "Het zijn erg onzekere tijden"

De hotels, restaurants en cafés aan de kust wachten met een bang hart af of er strengere coronamaatregelen komen. Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad samen om daarover te beslissen. Voor Jeffrey Devooght van bar-bistro Sjefs op de Markt van Nieuwpoort is het erg onduidelijk. "Ik hoop dat mijn zaak open mag blijven", zegt hij.

Deze zomer trekt kustexpert Stefaan Struyve uit Oostende elke dag voor Radio 2 langs de kustlijn op zoek naar grote en kleine nieuwsverhalen. Van Knokke-Heist tot De Panne: hij gaat op zoek naar mensen die de zomer aan de kust maken.

De voorbije dagen had de horeca aan de kust de handen vol. Dat was een mooie opsteker na de lockdown. Maar de toekomst is onzeker. Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad samen. Wellicht komen er geen versoepelingen van de coronamaatregelen, want het aantal besmettingen blijft stijgen. Morgen wordt het draaiboek besproken dat burgemeesters kunnen gebruiken wanneer er plaatselijk opeens veel besmettingen zijn. Zo kunnen ze een uitgaansuur instellen en horecazaken sluiten.

Jeffrey Devooght (27) van bar-bistro Sjefs hoopt dat de burgemeester van Nieuwpoort zijn horecazaak ongemoeid laat. "Ik heb nog in zijn klas gezeten toen hij leraar plastische opvoeding was", lacht Jeffrey. "Nee, serieus. We doen ons best om onze zaak zo veilig mogelijk te runnen. De tafels staan ver uit elkaar en ze worden voortdurend ontsmet. De meeste klanten houden zich ook aan de regels."

Maar sommige klanten nemen het minder nauw met de voorschriften. "Er zijn mensen die tafels beginnen te verplaatsen om dichter bij elkaar te kunnen zitten. Soms hebben ze ook het geduld niet om te wachten tot de tafel ontsmet is. Maar over het algemeen verloopt alles veilig. Ik hoop dan ook dat we zo kunnen blijven verder werken."

Meest gelezen