Lam Gods trekt vooral binnenlandse toeristen aan

Sinds 1 juli is het opnieuw mogelijk om het Lam Gods te bezoeken in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Vooral binnenlandse toeristen vinden hun weg naar het werelberoemde veelluik van de gebroeders Van Eyck. 

Begin deze maand gingen de deuren van de Sint-Baafskathedraal weer open om bezoekers te ontvangen die het Lam Gods willen bezichtigen. Ondanks de strenge coronamaatregelen vonden heel wat mensen hun weg naar de Gentse binnenstad voor een bezoekje. “Het verloopt veel beter dan we hadden durven hopen”, zegt aartspriester en kunsthistoricus Ludo Collin. Niet verrassend is dat de meeste bezoekers vooral binnenlandse toeristen zijn, zegt hij: “Er zijn wel Fransen, Duitsers en Nederlanders, maar zeker geen intercontinentale bezoekers uit bijvoorbeeld Japan of de Verenigde Staten”, legt Collin uit. 

Bang voor tweede golf

De maatregelen binnen de Sint-Baafskathedraal zijn streng, maar worden goed nageleefd. “Je moet online reserveren en je mag enkel in groepjes van maximum 15 personen tegelijk komen. Daarnaast worden er niet langer folders met informatie uitgedeeld en moeten bezoekers de pijlen in de kathedraal volgen om zo geen andere bezoekers te kruisen”, zegt Collin. Maar de schrik voor een tweede golf zit er dik in. “We houden ons hart vast want de laatste cijfers zijn verontrustend. Als de toestand weer echt dramatisch zou worden dan gaan we ons strikt houden aan de veiligheidsmaatregelen die de veiligheidsraad oplegt. We willen zeker geen extra risico vormen voor de bezoekers”, besluit Ludo Collin.

kasto80

Meest gelezen