Stad Antwerpen voert strengere coronaregels in: mondmasker op meer plaatsen verplicht, verbod op samenscholing

De stad Antwerpen heeft strengere coronamaatregelen bekendgemaakt. Zo zullen mondmaskers op meer plaatsen worden veplicht en worden samenscholingen boven 10 personen verboden. En de coronacijfers in ons land blijven stijgen. Tussen 12 en 18 juli is het gemiddelde aantal besmettingen gestegen tot 184 per dag. Ook de ziekenhuisopnames en de overlijdens nemen licht toe. Volg alle updates in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Deze 6 nieuwe coronaregels voert de stad Antwerpen in

Vanaf 25 juli gelden strengere coronamaatregelen in de stad Antwerpen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) bekendgemaakt. Het gaat om de volgende maatregelen:

 •  In Antwerpen zullen horecazaken die overtredingen begaan binnenkort meteen gesloten worden
 • Ook komt er een registratieplicht voor horecazaken: zij zullen de contactgegevens van klanten moeten bijhouden
 • Mondmaskers zullen verplicht worden op alle markten en kermissen. Ook in alle publiek toegankelijke ruimtes zal een mondmasker verplicht zijn.
 • Het delen van alcoholische drankjes of een waterpijp wordt ook verboden
 • Er komt ook een verbod op alcoholverkoop tussen middernacht en 7 uur ‘s ochtends.
 • En een verbod op samenscholingen van meer dan tien personen (buiten het strikte gezin)

De beslissing om de maatregelen lokaal opnieuw te verstrengen, komt er omdat het aantal coronabesmettingen in Antwerpen de laatste week fors is gestegen.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde gisteren al aan dat hij specifieke maatregelen wou invoeren van zodra er een draaiboek was. De concrete maatregelen voor Antwerpen zullen uitgewerkt worden in een politiereglement dat ten laatste vrijdagvoormiddag gepubliceerd wordt.

Burgemeester Bart De Wever maakte de maatregelen bekend in een videoboodschap op Facebook:

Lees hier het volledige artikel:

Nieuwe coronacijfers: besmettingen blijven stijgen

 • Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag, in de periode van 12 tot en met 18 juli, bedroeg 184. Dat betekent dat er in die periode gemiddeld 184 besmettingen per dag bevestigd werden. Het is al de veertiende dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen per dag over een periode van 7 dagen stijgt.
 • Dat betekent dat het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen is met 89 procent in vergelijking met de vorige periode (5-11 juli). Het is alweer een hogere stijging, gisteren ging het nog om een stijging van 79 procent.
 • België heeft in totaal nu 64.258 bevestigde besmettingen.
 • Tussen 12 en 18 juli waren er elke dag gemiddeld 3 overlijdens als gevolg van het coronavirus. Dat is een lichte stijging.
 • Tussen 15 en 21 juli waren er gemiddeld 12 ziekenhuisopnames per dag. Dat is een lichte stijging.
 • Op dinsdag 21 juli lagen er 178 mensen met een COVID-19-infectie in het ziekenhuis, vorige week dinsdag waren er dat nog 147. Van hen lagen 35 mensen op de dienst intensieve zorg, vorige week dinsdag waren dat er 27.
 • Het reproductiegetal staat nu op 1,1. Dat wil zeggen dat 10 besmette coronapatiënten gemiddeld 11 anderen besmetten. Daardoor neemt het aantal besmettingen sneller toe. 

Bekijk ook de cijferanalyse van onze reporter Katty Allaert in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Leuvense burgemeester Ridouani wil ruimere mondmaskerverplichting

Mohamed Ridouani (SP.A), de burgemeester van Leuven, hoopt dat de Nationale Veiligheidsraad, die morgen bijeenkomt, "daadkrachtige" preventieve maatregelen neemt. Hij wil dat het mondmasker op nog meer plaatsen wordt verplicht. Riduoani vraagt zich ook af of een bubbel van 15 personen niet te groot is.

Lees het volledige artikel hier:

Drie Mechelse moskeeën dicht na besmetting binnen één familie

De drie moskeeën op Mechels grondgebied hebben gisteren voor minstens 14 dagen de deuren gesloten nadat één familie besmet bleek te zijn met COVID-19. Dat bevestigt waarnemend burgemeester Greet Geypen (Open VLD). Doordat de besmetting binnen één familie zit, is ze vrij goed beheersbaar. Het Offerfeest van volgende week zullen moslims in Mechelen binnen hun eigen bubbel moeten vieren.

"De besmetting is vrij beheersbaar. Het gaat om één familie waarvan de vader in Antwerpen werkt, wellicht daar het virus heeft opgelopen en daarna zijn familieleden heeft besmet", zegt Geypen. "De cijfers in Mechelen zijn relatief goed, de pleinambassadeurs in de horeca doen heel hard hun best om iedereen te sensibiliseren en te wijzen op de naleving van de geldende maatregelen."

Meer dan 15 miljoen besmettingen wereldwijd

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus is aanzienlijk versneld. Er zijn nu meer dan 15 miljoen bevestigde besmettingen wereldwijd, zo blijkt uit gegevens van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. Eind juni nog was de kaap van tien miljoen besmettingen bereikt.

Vooral in Noord- en Zuid-Amerika en in andere landen zoals India en Zuid-Afrika heeft de pandemie zich sinds eind juni verder verspreid. In totaal zijn er wereldwijd bijna 620.000 mensen gestorven aan COVID-19.

Het zwaarst getroffen land is de VS, met bijna vier miljoen bevestigde besmettingen en 142.000 doden. Brazilië komt op de tweede plaats met 2,2 miljoen geregistreerde besmettingen en ongeveer 81.000 sterfgevallen. Het aantal besmettingen is in het land in een maand bijna verdubbeld.

"Terzake": Revalideren na corona

Hoe is het om na anderhalve maand op de afdeling intensieve zorg te ontwaken uit een kunstmatig coma, en je door het coronavirus niet meer in staat was om zelfstandig te ademen?

"Terzake" volgde twee patiënten vanaf het moment dat ze weer langzaam wakker gemaakt werden. Christophe Koopmans uit Sint-Truiden en Bruno De Smet uit Asse vertellen over de lange en moeizame revalidatie die daarop volgde.

Lees hier het volledige artikel en bekijk de reportage:

Professor Bart Preneel: "Keuze voor app-ontwikkelaar Devside was objectief"

De kritiek op de keuze van het bedrijfje Devside om een Belgische corona-app te bouwen is onterecht. Dat zegt professor Bart Preneel, die mee in de jury zat die het bedrijf selecteerde. Het bedrijf had een zeer degelijk en onderbouwd voorstel ingediend en heeft veel ervaring met het ontwikkelen van app's.

Lees meer in dit artikel:

"Goed dat maatregelen er komen in Antwerpen, maar had vroeger gemogen"

Marij Preneel, de districtsburgemeester van Borgerhout (Groen), is blij met de verstrengde coronamaatregelen in Antwerpen. Zo zullen vanaf zaterdag mondmaskers op veel meer plaatsen verplicht zijn en zullen samenscholingen met meer dan 10 mensen verboden zijn.

Preneel had sommige zaken, zoals een mondmaskerverplichting, graag vroeger gezien. Ze hamert ook op een goeie en gerichte communicatie rond de nieuwe regels. "We moeten nu communiceren op maat van een wijk en via sociale media zoals Instagram om de jongeren te bereiken."

Bekijk de reactie van Marij Preneel in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Hongkong vraagt onnodige verplaatsingen te vermijden na recordaantal van 113 coronabesmettingen

De voorbije dag zijn er in de autonome regio Hongkong in het zuiden van China 113 besmettingen met coronavirus vastgesteld. Dat is een record voor de voormalige Britse kroonkolonie. De regering van Hongkong waarschuwt voor een crisis en raadt de inwoners aan om geen onnodige verplaatsingen uit te voeren. Voortaan zullen mondmaskers overal in het openbaar verplicht worden, tenminste binnen. Eerder was dat al het geval voor het openbaar vervoer. Er worden ook 2.000 extra ziekenhuiskamers ingericht voor coronapatiënten.

Hongkong was begin dit jaar een van de eerste gebieden na China waar het virus opdook. De regering trof meteen maatregelen en sloot de grens met China af. In juni leek het virus verdwenen te zijn uit Hongkong, maar de voorbije weken zijn meer dan 800 besmettingen vastgesteld. Van de meesten is niet duidelijk waar die vandaan komen, maar er is wel veel verkeer in en uit Hongkong.

In Hongkong zijn er in totaal 2.132 besmettingen vastgesteld en zijn 14 mensen overleden aan het virus. Dat is opmerkelijk gezien de bevolking van 7,5 miljoen inwoners erg dicht op elkaar leeft en massaal gebruik maakt van openbaar vervoer zoals de metro en bussen. Wel heeft Hongkong net zoals veel andere gebieden in het Verre Oosten een gewoonte vaak mondmaskers te dragen.

AFP or licensors

Braziliaanse president Bolsonaro test voor de derde keer positief

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is opnieuw positief getest voor het coronavirus. Dat is al de derde keer op enkele weken tijd. Bolsonaro lijkt daar niet erg veel last van te hebben en spreekt over “een milde vorm van griep”. Enkele dagen geleden had hij – op enige afstand - nog een ontmoeting gehad met een aantal aanhangers.

Bolsonaro heeft de coronacrisis altijd afgedaan als “overdreven heisa” en weigerde meestal om een mondmasker te dragen, ook al mengde hij zich graag onder zijn aanhangers. Hij heeft nu lichte symptomen en blijft aan het werk, zij het in afzondering.

Brazilië is met twee miljoen besmettingen en 81.000 doden wel het meest getroffen land in de coronacrisis na de Verenigde Staten. De Amerikaanse president Donald Trump ontkende ook lange tijd de ernst van de crisis, maar lijkt de voorbije dagen bij te draaien en is nu wel voorstander van mondmaskers.

Meest gelezen