Gettyimages

Lokeren krijgt pizzadozenvuilnisbakken

Op vijf plaatsen in Lokeren komt een speciale vuilnisbak voor pizzadozen. Het gaat om een proefproject van afvalintercommunale IDM, Fostplus en Ovam. Nu belandt een pizzaverpakking dikwijls op of naast een vuilnisbak waarvan de opening te klein is om er een pizzadoos in te krijgen. Met aangepaste vuilnisbakken en sensibilisering wil afvalintercommunale IDM het probleem wegwerken.

Afvalintercommunale Durme-Moervaart onderzoekt constant welk afval in welke vuilnisbak terechtkomt, en heeft daardoor vastgesteld dat het probleem met de pizzadozen te groot wordt. Annick Maes van IDM: “Mensen kopen al eens sneller een pizza als snelle hap in plaats van een broodje. Ze proberen de doos dan in een gewone vuilnisbak te steken waardoor de opening ineens geblokkeerd geraakt. Of ze leggen de doos er boven op, waardoor nogal wat exemplaren gewoon op de grond vallen. Er bestaan vuilnisbakken met een speciale langwerpige opening, waarin de dozen wel passen. Op vijf plaatsen in Lokeren zullen we na de zomer zo’n vuilnisbak plaatsen en zien wat het resultaat is.”

Als uit de proefperiode blijkt dat de pizzadoos-vuilnisbakken het probleem van de rondslingerende dozen oplost, kunnen er nog meer zulke afvalbakken komen op andere plaatsen.

"Sensibiliseren blijft nodig"

Daarnaast zal IDM de mensen blijven stimuleren om hun afval op de juiste plek achter te laten. Er zijn de gewone vuilniskorven, binnenkort de afvalbakken voor pizzadozen, maar er zijn ook de duo-vuilnisbakken. Daarin kan je gesorteerd restafval en PMD kwijt. Zo staan er al 31 in Zelzate en Lochristi. Na de zomer komen er nog eens 94 duo-vuilnisbakken bij op 17 plekken in de IDM-gemeenten (Moerbeke, Wachtebeke, Lokeren en Zele). Annick Maes van IDM: “Door te werken met duo-vuilnisbakken kunnen we de helft van het publiek afval recycleren. Er komen in de buurt ook opvallende banners die passanten erop zullen wijzen dat ze ook daar moeten sorteren, net zoals thuis.”

kasto80

Meest gelezen