Minder ontslagen dan verwacht bij Samsonite Oudenaarde: “Elk ontslag is er een te veel”

Bij reiskofferfabrikant Samsonite in Oudenaarde zijn 25 arbeiders en 56 bedienden ontslagen, dat is minder dan vooraf werd aangekondigd. Door de coronacrisis verkoopt de fabrikant minder reiskoffers. Volgens Ronny Loubris van de socialistische vakbond konden niet meer jobs gered worden: “De magazijnen zitten stampvol, gezien de omstandigheden zat er niet meer in.”

Eerder kondigde Samsonite aan dat naast de tijdelijke contracten, 94 vaste medewerkers ontslagen zouden worden. Uiteindelijk moeten 81 vaste medewerkers vertrekken. 

Harde crisis

De coronacrisis deelt zware klappen uit in de reissector. Samsonite in Oudenaarde maakt al sinds de jaren ’60 reiskoffers, er werken 770 mensen. De socialistische vakbond betreurt de ontslagen, maar is blij dat er minder mensen wegmoeten dan eerst aangekondigd: “Het is positief dat 13 arbeiders toch in dienst kunnen blijven, al is elke ontslag een te veel”, zegt Ronny Loubris van de socialistische vakbond. “Er is een sociaal plan voor de getroffen werknemers, zij krijgen financiële steun.”

Volgens Loubris konden de ontslagen niet vermeden worden. “Het valt niet mee, maar gezien de omstandigheden en het weinige werk dat er nu is, kon er niet meer gedaan worden.”

Zonder reizen, geen koffers

De terugval bij Samsonite is nog niet voorbij gaat Loubris verder. “Nog tot het einde van het jaar blijft er tijdelijke werkloosheid in Samsonite. Zonder toerisme en zonder de luchtvaart worden er absoluut geen valiezen verkocht, er zijn weinig of geen bestellingen en de magazijnen zitten stampvol.” 

Daar komt bij kijken dat de coronacijfers weer stijgen. Loubris hoopt alvast dat er geen tweede ontslagronde aankomt. “Het is niet uitgesloten dat het erger wordt, we hopen in ieder geval dat een tweede ontslagronde niet aan de orde is. De economie moet zich hernemen.” 

kasto80

Meest gelezen