James Arthur Photography

Sciensano waarschuwt: "Stijging hospitalisaties zijn besmettingen van 3 weken geleden, en besmettingen nemen nog toe"

Het aantal patiënten dat met COVID-19 moet opgenomen worden in het ziekenhuis zit in stijgende lijn. "Dat zijn mensen die zo'n drie weken geleden besmet zijn geraakt", zei gezondheidsinstituut Sciensano op de persconferentie over de coronacijfers. Een duidelijke waarschuwing, want het aantal besmettingen zelf blijft fors stijgen. "En we verwachten dat dat cijfer de komende dagen verder zal toenemen", klonk het. "Maar we kunnen het tij nog keren", luidde de boodschap. 

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is nu al een aantal weken flink aan het toenemen. Sinds enkele dagen zien we ook een beginnende stijging in het aantal ziekenhuisopnames. "Dat hadden we verwacht want de mensen die nu worden opgenomen, zijn gemiddeld 2 à 3 weken geleden besmet geraakt", zei dokter Boudewijn Catry van Sciensano op de persconferentie. 

"De cijfers van de ziekenhuisopnames volgen de tendens van de stijgende besmettingen dus met vertraging. Typisch aan COVID-19 is namelijk dat een hospitalisatie niet nodig is in het begin van de infectie, maar pas enkele weken later omdat de toestand van de patiënt dan slechter wordt", aldus Catry.

Op dit moment liggen 178 mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, 35 hebben intensieve verzorging nodig. Dat zijn nog relatief lage cijfers, maar we mogen ons daar niet op verkijken. Aangezien het aantal besmettingen exponentieel aan het stijgen is, mogen we dus ook een verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames verwachten.

We kunnen het tij nog keren

"Maar we kunnen het tij nog keren", zegt Sciensano. "De situatie is nog niet hopeloos. Maar het moet nu snel gaan. We vragen u daarom om vandaag uw handen vaker te wassen dan gisteren en om er extra op te letten dat u minstens anderhalve meter afstand houdt."

"Infectiesneeuwbal nu stoppen vooraleer die een nieuwe lawine veroorzaakt"

De nieuwe infecties doen zich momenteel nog vooral voor in de leeftijdscategorie 20-59, en zijn het gevolg van directe sociale contacten. "Let er dus op wanneer je met mensen afspreekt en op feestjes dat je altijd anderhalve meter afstand houdt en zorg voor een goede handhygiëne. Probeer ook zoveel mogelijk in de buitenlucht af te spreken", gaf dokter Catry als raadgeving mee. 

De woonzorgcentra en ouderen blijven vooralsnog gespaard van een nieuwe golf. "Laat ons er alles aan doen om dat zo te houden", riep Boudewijn Catry op. "Volg nauwgezet de richtlijnen wanneer u op bezoek gaat in een woonzorgcentrum. En vooral: ga alstublieft niet op bezoek bij oma en opa als u symptomen hebt."

Wanneer je symptomen hebt of in contact bent geweest met een besmet persoon is het bijzonder belangrijk om uit voorzorg in zelfquarantaine te gaan, herhaalde Sciensano nog eens op de persconferentie. "Dat is niet aangenaam. Maar als je inderdaad besmet blijkt, zullen ook de mensen met wie je nauw contact had in quarantaine moeten.  De gevolgen voor je sociale contacten en voor je werkgever kunnen dus veel groter zijn dan nodig als je niet thuis blijft."

Blijf waakzaam, zelfs al beweegt u zich alleen in een kleine kring van mensen die u goed kent. Het virus kan dichterbij zijn dan u denkt

Dokter Boudewijn Catry

Meest gelezen