Revalideren na anderhalve maand coma: coronapatiënten Bruno en Christophe over de lange weg terug

Hoe is het om na anderhalve maand op de afdeling intensieve zorg te ontwaken uit een kunstmatig coma, en je door het coronavirus niet meer in staat was om zelfstandig te ademen? "Terzake" volgde twee patiënten vanaf het moment dat ze weer langzaam wakker gemaakt werden. Christophe Koopmans uit Sint-Truiden en Bruno De Smet uit Asse vertellen over de lange en moeizame revalidatie die daarop volgde.

Voor hun besmetting waren Christophe Koopmans (45) uit Sint-Truiden en Bruno De Smet (53) uit Asse allebei harde werkers met veel energie, die ook volop van het leven konden genieten. Maar toen sloeg het coronavirus toe. 

Beiden zijn ongeveer anderhalve maand in een kunstmatig coma gehouden en beademd, omdat ze niet meer in staat waren om zelfstandig te ademen. Nadat ze langzaam weer wakker gemaakt waren, begon een maandenlange revalidatie. Machteld Libert kon de twee relatief jonge patiënten volgen tijdens dat lange proces. Het zal u niet verwonderen dat het aangrijpende getuigenissen werden.  

Christophe Koopmans vermoedt dat hij besmet is geraakt tijdens het carnaval in Sint-Truiden. Bekijk hieronder het moment waarop hij na anderhalve maand voorzichtig wakker gemaakt wordt uit de coma (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Bruno De Smet is een drukbezette zakenman en heeft begin maart een ontmoeting met een Chinese delegatie. Een tijdje later voelt hij zich doodziek. Hij ligt 49 dagen in coma. Daarna begint een revalidatieperiode van zes weken. Alles moet hij opnieuw leren. In het revalidatiecentrum doen sommige oefeningen hem aan de kleuterklas denken. Bekijk hier een fragment (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Op dit moment is Christophe Koopmans nog altijd aan het revalideren in Pellenberg. Bruno De Smet is sinds vorige vrijdag weer thuis, waar hij verder revalideert.

Bekijk hieronder de volledige Terzake-reportage van Machteld Libert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen