Boudewijn Catry van Sciensano.

Sciensano: "Beperk vooral activiteiten binnenshuis, die leiden tot meeste besmettingen"

Probeer feestjes en familiebijeenkomsten binnenshuis te vermijden, zo benadrukt Boudewijn Catry van Sciensano, nu de coronacijfers opnieuw gestegen zijn. "We hebben van onze inspectiediensten vernomen dat vooral die activiteiten leiden tot besmettingen." Ook de bubbel van 15 wordt volgens hem "veel te laks gehanteerd".

Opnieuw meer besmettingen in ons land, zo tonen de meest recente cijfers van Sciensano: gemiddeld 184 per dag nu. En dat zal nog een tijdje zo blijven, vermoedt Boudewijn Catry, die even viroloog Steven Van Gucht aflost bij Sciensano. "Ook de ziekenhuisopnames en de opnames op intensieve zorg zullen de komende dagen en weken weer stijgen. Nadien zullen ook de overlijdens volgen."

De gezondheidsinspecteurs van de overheid zien stilaan een rode draad, geeft Catry aan. "Wij hebben van onze inspectiediensten vernomen dat vooral activiteiten binnenshuis leiden tot besmettingen, zowel in familieverband als daarbuiten." 

Hij roept op om die zoveel mogelijk te vermijden. "Activiteiten waarbij men langer dan 10-15 minuten intensief in binnenruimten met elkaar in contact komt: dat zijn de risicomomenten. Mogelijk zijn dan die zogenaamde superverspreiders actief."

"Ook de bubbel van 15 personen wordt veel te laks gehanteerd", vindt Catry. Hij hamert ook nogmaals op handhygiëne, onder meer vóór en na toiletbezoek. "Zonder goede handhygiëne zal een mondmasker ook geen effect hebben", stelt hij nog eens duidelijk.

Deze week wordt cruciaal

Hoe dit verder gaat evolueren? Er zijn verschillende scenario's, zegt Catry, die vergelijkt met de pandemie van de Spaanse griep, ongeveer 100 jaar geleden. "Ofwel is dit een kleine heropflakkering, ofwel krijgen we toch een grotere stijging. En in een zeldzaam geval is die even groot als de eerste golf, maar dat is zeer uitzonderlijk. 

Maar de combinatie van de inzet van de huisartsen en burgemeesters, een betere contacttracing en het feit dat mensen zich weer beter aan de maatregelen houden, zou uiteindelijk een positief effect moeten sorteren, hoopt hij. "We zitten nu in de fase dat het lokale clusters zijn. Maar deze week bestaat de kans dat het in de volledige gemeenschap gaat. Iedereen moet dus zo goed mogelijk helpen om dat te vermijden."

Herbekijk ook de analyse van de dagcijfers door onze wetenschapsreporter Katty Allaert in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen