Strengere coronaregels in Antwerpen: extra controles op horeca, mondmasker op meer plaatsen verplicht

Vanaf 25 juli gelden strengere coronamaatregelen in de stad Antwerpen. Dat heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) bekendgemaakt in een publieke verklaring die hij verspreidde via sociale media. Vanaf zaterdag gelden er 6 strengere regels: de meest opvallende zijn extra controles op de horeca en het verplicht maken van mondmaskers in alle publiek toegankelijke ruimtes.

Na het crisisoverleg heeft de stad Antwerpen beslist om deze week nog een aantal regels te verstrengen om de coronahaarden lokaal te kunnen blussen. Deze zes bijkomende maatregelen gaan vanaf zaterdag 25 juli van kracht: 

  •  Horecazaken die overtredingen begaan zullen vanaf zaterdag meteen gesloten worden.
  • Ook komt er een registratieplicht voor horecazaken: zij zullen de contactgegevens van klanten moeten bijhouden.
  • Mondmaskers zullen verplicht worden op alle markten en kermissen. Ook in alle publiek toegankelijke ruimtes zal een mondmasker verplicht zijn. Er wordt een uitzondering gemaakt voor wie bijvoorbeeld neerzit met een drankje of sport op een fitnessapparaat. Maar wie op café naar het toilet gaat of wie door een fitnesszaal loopt, zal een mondmasker moeten dragen.
  • Het delen van alcoholische drankjes of het gebruik van een waterpijp wordt ook verboden. Dat wordt gezien als 'hoogrisicovol consumptiegedrag'.
  • Er komt ook een verbod op alcoholverkoop tussen middernacht en 7 uur ‘s ochtends. Op die manier zullen er na 1 uur 's nachts minder verplaatsingen gebeuren.
  • En ten slotte komt er ook een verbod op samenscholingen van meer dan tien personen (buiten het strikte gezin)

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Dit zijn maatregelen die we moeten nemen om een volledige lockdown te voorkomen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA)

De beslissing om de maatregelen lokaal opnieuw te verstrengen komt er omdat het aantal coronabesmettingen in Antwerpen de laatste week fors is gestegen. "We weten dat de trend van de cijfers in ieder geval nog enige tijd stijgend zal blijven", verklaart De Wever. “Dit zijn dus maatregelen die we moeten nemen om een volledige lockdown van het maatschappelijk leven te voorkomen. De volgende weken zullen we de evolutie met alle experts blijven opvolgen”.

De Wever kondigde gisteren al aan dat hij specifieke maatregelen wou invoeren van zodra er een draaiboek was. De concrete maatregelen voor Antwerpen zullen uitgewerkt worden in een politiereglement dat ten laatste vrijdagvoormiddag gepubliceerd wordt.

De lokale besturen moeten zich nu gericht inzetten.

Cathy Berx, provinciegouverneur Antwerpen

De nieuwe maatregelen werden afgeklopt in overleg met de gouverneur van de provincie Antwerpen Cathy Berx. Zij noemt de verstrengingen wijs en noodzakelijk: “In Antwerpen zie je op sommige plekken dat het aantal besmettingen de laatste dagen maal 4.5 is gegaan. Dat is veel, dat gaat snel. Het is belangrijk dat die ketting van besmettingen gebroken wordt: ook de lokale besturen moeten zich nu gericht inzetten”.  Om 17 uur komt ook de provinciale veiligheidscel in Antwerpen samen voor een crisisoverleg. 

Bekijk de reactie van gouverneur Cathy Berx uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de videoboodschap waarin burgemeester Bart De Wever de maatregelen op Facebook bekendmaakte:

Meest gelezen