Videospeler inladen...

VS-president Trump op eerste persconferentie over corona sinds april: "Het zal eerst verslechteren voor het beter wordt"

Voor het eerst sinds april heeft de Amerikaanse president Trump nog eens een persconferentie gegeven over corona. De coronacijfers blijven dan ook stijgen in de Verenigde Staten. Tijdens de persconferentie waarschuwde hij de Amerikanen: "Het zal eerst verslechteren, voor het weer beter wordt."

De corona-epidemie geraakt in de Verenigde Staten maar niet onder controle, blijkt uit de jongste cijfers. De voorbije 24 uur zijn er opnieuw bijna 1.000 mensen overleden aan het virus. Dat brengt het totale aantal doden in de VS op 141.992. Er kwamen ook ruim 68.000 besmettingen bij. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Eerste persconferentie sinds april

Voor het eerst sinds lang erkent de Amerikaanse president Trump ook dat er een probleem is. Daarom gaf hij voor het eerst sinds april een persconferentie over het coronavirus. Daarin waarschuwde hij de Amerikanen: "Het zal eerst verslechteren, voor het weer beter wordt."

Bocht over mondmaskers

Trump raadde jongeren af om drukke bars te bezoeken en hij moedigde de Amerikanen zelfs aan om een mondmasker te dragen.

Of je nu van mondmaskers houdt of niet, ze hebben een impact. Ze hebben effect

Eerder noemde hij het dragen van een mondmasker "politiek correct" en weigerde hij er zelf één te dragen. Tijdens een recent bezoek aan een militair hospitaal droeg hij voor het eerst een mondmasker. Op de persbriefing van vannacht liet hij de aanwezige pers zien dat hij er altijd één bij heeft.

"Hier is mijn masker", zei de president, "ik zal het met plezier dragen, dat zei ik eerder al." Waarna hij de Amerikaanse burgers uitvoerig aanspoorde zelf ook een mondmasker te dragen: "Als je kan, gebruik dan een masker. Als je dicht bij elkaar bent, of in een groep. Ik zou het zelf ook doen in een groep."

Bekijk hier passages uit de persconferentie (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Andere retoriek

Een heel andere retoriek dus dan die van de afgelopen maanden waarin hij de gevolgen van het virus minimaliseerde, het effect van mondmaskers relativeerde en aandrong op het heropenen van de economie.

De realiteit valt dan ook niet langer te ontkennen. Ook in politiek belangrijke staten als Florida, Texas en Arizona schiet het aantal coronabesmettingen de hoogte in. 

Trump probeerde z'n persconferentie - die hij overigens alleen hield, zonder gezondheidsexperten - te beëindigen met een optimistische noot: "Ik denk dat je zeer binnenkort dingen zal zien die te maken hebben met behandelingen en vaccins die zeer goed zijn."

Meest gelezen