Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS sluit Chinees consulaat in Houston, nieuwe stap in diplomatiek conflict

Vrijdag moet China het consulaat in Houston in de Amerikaanse staat Texas sluiten. Dat heeft de Amerikaanse regering beslist. China dreigt met tegenmaatregelen. De relaties tussen beide grootmachten gaan dus van slecht naar nog slechter. 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is de sluiting van het Chinese consulaat het gevolg van "inbreuken op intellectuele eigendom en op de privacy van Amerikaanse burgers". Veel meer details zijn er niet vrijgegeven. 

Wij zullen Chinese inbreuken op onze soevereiniteit en de privacy van onze burgers niet tolereren

Morgan Ortagus van het State Department

Gisteren had Washington Chinese hackers ervan beschuldigd dat ze probeerden informatie over de ontwikkeling van coronavaccins te stelen van Amerikaanse bedrijven en onderzoeksinstellingen. Nog volgens de VS zijn er zeker twee Chinezen geïdentificeerd die samenwerken met staatsorganisaties in China.

Wel duidelijk is dat de Chinezen het consulaat ten laatste vrijdag moeten ontruimen. Op Twitter circuleren beelden van onbekenden die documenten aan het verbranden zijn in de tuin van het consulaat. Wellicht gaat het om geheime documenten die men liever niet in Amerikaanse handen laat. 

China dreigt met tegenmaatregelen en overweegt om het Amerikaanse consulaat in de stad Wuhan te sluiten. Officieel is dat nog niet. Chinese nationalistische media hadden wel een poll georganiseerd waarbij lezers konden kiezen welk VS-consulaat dicht moet: dat in Hongkong, Guangzhou of Wuhan. 

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is er geen enkele aanleiding voor de sluiting van het consulaat en is dat "een eenzijdige escalatie van de VS in eerdere acties tegen China". Peking waarschuwt Chinese studenten in de VS overigens dat ze daar het risico lopen op "willekeurige ondervragingen, pesterijen, inbeslagnames van persoonlijke spullen en arrestaties". Volgens China gebeurt dat de laatste tijd vaker.

Van kwaad naar erger

De relaties tussen de grootste twee wereldmachten zijn al een tijdje erg slecht. Er was eerst de handelsoorlog met tarieven en handelsbeperkingen over en weer, waarvoor nog altijd geen oplossing gevonden is. 

Daarnaast zijn er al langer sluimerende meningsverschillen over betwiste eilandengroepen in de Oost- en Zuid-Chinese Zee, waar de VS-marine de laatste tijd opnieuw opvallend veel patrouilleert. De VS heeft geen aanspraken, maar steunt wel de landen in de regio tegen de Chinese claims en de vrijheid van scheepvaart. De coronacrisis heeft de kwesties nog op scherp gesteld, zeker nadat VS-president Donald Trump China had verweten het virus te hebben laten ontsnappen naar de rest van de wereld. 

China zelf stelt zich steeds assertiever -en sommigen zullen zeggen agressiever- op met de repressie in Hongkong, Tibet en Xinjiang die tot wrijvingen leidt, niet enkel met de VS, maar ook met de Europese landen, Canada en Australië. China is ook boos omdat steeds meer landen het Chinese telecombedrijf Huawei uitsluiten bij de uitbouw van hun 5G-netwerken. Er was de dreiging van een boycot tegen Australië omdat dat land kritisch was voor het Chinese regime en een botsing met doden tussen Indiase en Chinese troepen langs de grens in Kashmir. 

In de race om als eerste een vaccin of behandeling tegen het coronavirus te ontwikkelen, zal er alom veel spionage worden verricht en ook dat leidde recent tot wrijvingen tussen onder meer Groot-Brittannië en Rusland, maar nu ook tussen Londen en China. 

Meest gelezen