© Keith Haring Foundation / Collection Noirmontartproduction, Paris

Expo Amerikaanse kunstenaar Keith Haring meest bezochte tentoonstelling ooit in Bozar

De overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring heeft een record gebroken. Het is de meest bezochte expo ooit in Bozar in Brussel: 180.000 belangstellenden en dat ondanks een onderbreking wegens corona. 

Ondanks de verplichte sluiting door de coronamaatregelen en de verminderde bezoekerscapaciteit bezochten toch ruim 180.000 mensen de tentoonstelling met werk van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Die liep van 6 december 2019 tot en met 21 juli 2020, met een onderbreking van midden maart tot midden mei. De tentoonstelling verhuist nu naar het Folkwangmuseum in Essen in Duitsland.

180.000 bezoekers, dat maakten ze bij Bozar nog niet eerder mee. Dit zijn de meest succesvolle expo's daar:

  • Keith Haring (2019-2020): 180.000 bezoekers
  • Michaël Borremans (2014): 144.000 bezoekers
  • Frida Kahlo (2010): 118.000 bezoekers
  • Europalia China (2009-2010): 110.000 bezoekers
  • El Greco (2010): 103.000 bezoekers
  • Théo Van Rysselberghe (2006): 92.000 bezoekers 

Nieuw publiek, blijvende invloed

Keith Haring, de Amerikaanse pop-artkunstenaar en activist uit de jaren 80, viel dus bijzonder in de smaak, ook bij nieuwe generaties. Heel wat jonge mensen maakten de voorbije maanden voor het eerst kennis met hem. 

Volgens Paul Dujardin, CEO en artistiek directeur van Bozar, worden we vandaag geconfronteerd met dezelfde vragen die Haring 30 jaar geleden al stelde: "Zijn visuele kracht en de relevantie van zijn sociale boodschappen bleken sterker dan ooit te resoneren bij het publiek, ook - of zelfs meer - in tijden van crisis. Hij was zijn tijd ver vooruit."

Wegens corona sloot Bozar twee maanden de deuren, maar via het online platform "BOZAR at Home" kwam Keith Haring tot in ieders woonkamer. Online leeft de expo voort met activiteiten voor kinderen en  virtuele rondleidingen. 

Alle Brusselse musea hadden in 2019 een recordjaar met enorme aantallen belangstellenden. Sinds het einde van de lockdown is het heel wat minder druk en komen ook veel buitenlandse toeristen niet meer naar de hoofdstad. Musea zijn wel open, maar enkel na online of telefonische reservatie en met een mondmasker op.

Meest gelezen