AFP or licensors

Al wie terugkeert uit het buitenland moet formulier invullen, maar nieuwe maatregel roept veel vragen op

Een van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad is dat iedereen die terugkomt van een buitenlandse reis, een formulier over zijn "whereabouts" moet invullen, ook als het vakantieland "groen" of veilig is. Maar daar rijzen veel vragen over. Wat is een buitenlandse reis? Hoe stuur je het formulier op? Wie zal dat controleren? En vanaf wanneer is dit verplicht? We proberen al een aantal vragen te beantwoorden.

Eerst dit: nu al is het zo dat wie terugkeert uit een "rode" zone of uit een land buiten de Schengenzone een papieren formulier moet invullen. Dat (enkel Engelstalige) document moet u binnen de 48 voor uw terugkeer mailen naar Volksgezondheid. Er staan bijvoorbeeld gegevens in over welke stoel u bezette in het vliegtuig of op de trein én ook waar u twee weken na uw terugkeer in quarantaine verblijft, want dat moet, als u terugkeert uit een "rood" gebied of een land buiten de Schengenzone.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Nu komt er een meldingsplicht voor ál wie terugkeert uit het buitenland, ook uit "groene" of "oranje" landen en gebieden dus. Dat is bedoeld om bij een eventuele besmetting andere Belgen op hetzelfde vakantie-adres te kunnen verwittigen. Het formulier zal beschikbaar zijn in de landstalen Nederlands, Frans en Duits. Binnen de 48 uur voor uw terugkeer in België moet u het ingevulde document doormailen naar Volksgezondheid.

Als u bijvoorbeeld uit Frankrijk terugkeert, moet u invullen op welke dagen u waar precies was

Karine Moykens, verantwoordelijk voor contactopsporing
AFP or licensors

De nieuwe verplichting roept al meteen vragen op. Bij VRT NWS kwamen volgende bedenkingen van reizigers binnen:

Wat is een buitenlandse reis?

Geldt de meldingsplicht ook voor een dagje Amsterdam? Of als ik boodschappen doe of een koffie ga drinken over de grens in Frankrijk?
Antwoord van Volksgezondheid: een formulier invullen moet enkel als u 48 uur in het buitenland verblijft. Overigens moeten ook buitenlandse toeristen die langer dan 24 uur naar België komen het formulier invullen. 

Kan ik het formulier digitaal invullen?

Moet ik het document afdrukken, manueel invullen, scannen en doormailen? 
Antwoord van Volksgezondheid: het document zal digitaal kunnen worden ingevuld en doorgestuurd; daar wordt aan gewerkt. Uw identificatie gebeurt met cijfercodes in plaats van met een e-ID-lezer. Karine Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing: "Vanaf maandag is de digitale versie beschikbaar."

Word ik gecontroleerd?

Wie met een vervoermiddel reist waarvoor een reservering verplicht is (vliegtuig, bus, trein), zal pas kunnen instappen en naar België terugreizen als het meldingsformulier is doorgestuurd. Dat zal worden gecontroleerd bij het vertrek. Ook voor wie met eigen auto of fiets België weer binnenrijdt "komen er controles", zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block in "De wereld vandaag" op Radio 1. Die controles zullen steekproefgewijs gebeuren. Hoe hoog de boete wordt voor wie niet in orde blijkt, is nog niet bekend.

Vanaf wanneer moet dit?

Het systeem zou tegen 1 augustus moeten werken, maakt de overheid zich sterk. Daarvoor is nog een ministerieel besluit nodig.  Karine Moykens, verantwoordelijke voor de contactopsporing, zegt dat de digitale toepassing nu maandag klaar zal zijn.

Wat als ik geen smartphone of laptop heb? Wat als er geen internet is?

Niet iedereen beschikt over alle moderne technologie of misschien kiest u ervoor om die op vakantie links te laten liggen. En hoe moet u uw terugkeer melden vanuit een afgelegen natuurgebied waar geen internet is? 
Antwoord Volksgezondheid: in geval van "overmacht" mag de melding later gebeuren, maar dan moet u wel kunnen bewijzen dat u het document niet eerder kon doorsturen.

Meest gelezen