Aziatische hoornaar gespot in Leuven en omstreken: "Bedreiging voor honingbij"

Zowel in Leuven als in Herent is er de voorbije weken een Aziatische hoornaar gespot. Dat is een wespensoort die onze bijen bedreigt en zelfs hele bijenkorven kan doen uitsterven. “Het nest moet dus zo snel mogelijk gevonden worden”, zegt imker Staf Kamers.

De imkers zien de Aziatische hoornaar niet graag komen. “Deze wespensoort vormt een bedreiging voor de honingbijen”, vertelt imker Staf Kamers. “De wesp bijt het achterlijf van de bij af en maakt van de rest een papje. Vervolgens vliegt hij naar zijn nest en voedert hij het papje aan zijn jongen.” 

Gespot

Twee weken geleden hebben ze een Aziatische hoornaar betrapt in tuinbouwschool De Wijnpers. “Teeltleider en imker Ann Beyaert van De Wijnpers merkte de wesp op aan de honingbijenkasten”, zegt Kamers. Ann Beyaert heeft de wesp kunnen vangen en het ging wel degelijk om de Aziatische hoornaar.” Ook een imker in Herent heeft er al één gespot, waarschijnlijk komen de dieren uit hetzelfde nest.

Gisteren werd een wespennest in de Ridderstraat in Leuven ontdekt, maar het bleek niet om de Aziatische hoornaar te gaan. “De brandweer had een oproep gekregen van een nest aan een raam. Ik dacht even dat het om het nest van de Aziatische hoornaar ging, maar achteraf bleek dat we te vroeg victorie hadden gekraaid. Het ging namelijk om een andere wespensoort”, aldus Staf Kamers.

Nest vinden

Het nest van de Aziatische hoornaar moet zo snel mogelijk gevonden worden, maar dat blijkt niet zo eenvoudig. “Het probleem is dat die nesten ergens hoog in een boom zitten”, vertelt Kamers. “Het is pas in de herfst, wanneer de bladeren van de bomen vallen, dat we de nesten gaan ontdekken. Maar dan is het al veel te laat, want eind augustus zwermen de koninginnen al uit en volgend jaar starten ze dan een nieuwe kolonie.”

Oproep

Daarom doet imker Staf Kamers een oproep. “Wie in de buurt een wespennest ontdekt, verwittigt best zo snel mogelijk de brandweer. Je herkent de Aziatische hoornaar aan het zwarte lijfje en de oranje pootjes. Als je een wesp ontdekt, blijf je er wel best af”, besluit Kamers. 

Meest gelezen