Daar is "Big Brother" weer, volgend jaar nieuw seizoen op VIER of VIJF  

20 jaar na de start komt de oer-realityreeks "Big Brother" in 2021 weer op de Vlaamse en Nederlandse commerciële televisie; bij ons zal dat op VIER of VIJF zijn. De zoektocht naar kandidaten die vrijwillig afstand doen van alle privacy is gestart.

Voor wie nog niet geboren was, twintig jaar geleden, toen "Big Brother" voor het eerst op tv kwam: in"Big Brother" zit een groepje mensen vrijwillig opgesloten in een huis en ze worden voortdurend gefilmd. Elke dag gaan ze te biechte bij een"Big Brother"; ze krijgen opdrachten en worden tegen elkaar opgezet. Geregeld wordt er iemand naar huis gestemd. De laatste doet het licht uit en gaat naar huis met een stevige geldprijs. 

De moeder van de realityprogramma's

In 2021 is het programma opnieuw te zien op de Vlaamse en Nederlandse commerciële televisie, hebben SBS en RTL5 bekendgemaakt. In Vlaanderen zal dat ofwel op VIER of VIJF zijn.

Annick Bongers, programmadirecteur SBS: "Big Brother is de moeder van de realityprogramma’s en relevanter dan ooit: we staan in voortdurend contact met elkaar en de buitenwereld en presenteren een zo mooi mogelijke versie van onszelf. Maar wat gebeurt er als mensen plots naar binnen moeten kijken in plaats van naar buiten? Deze nieuwe Big Brother wordt een ontzettend interessant experiment voor alle generaties."

"Wat gebeurt er als wildvreemde mensen 100 dagen lang niet anders kunnen dan zichzelf te zijn, zonder filters en social media en ondertussen 24/7 bespied en beoordeeld worden door de kijker?" is de uitgangsvraag. Wie de nieuwe "Big Brother" zal presenteren is nog niet bekend. De zoektocht naar tien kandidaten is gestart.

20 jaar geleden werd het eerste seizoen van "Big Brother" uitgezonden in Vlaanderen, toen op Kanaal 2, nu Q2, met als presentatoren Walter Grootaers en Sandy Blanckaert. Steven "Spillie" Spillebeen was de winnaar en een opvallende deelneemster was Betty Owczarek, die later enkele soft-erotische platen maakte en nu in de zorg werkt. Er volgden nog 5 seizoenen; de laatste in 2007. Er waren ook programma's met bekende Vlamingen.

Het idee kwam uit Nederland, uit de stal van John de Mol. Het format is intussen wereldwijd gekopieerd; het programma wordt in 58 landen uitgezonden. Controverse was er vanaf het eerste seizoen. Sommige sociale wetenschappers vonden dat de deelnemers tegen zichzelf moesten worden beschermd.

"Big Brother is watching you"

De naam "Big Brother" komt uit de roman "1984" van de Britse schrijver George Orwell. Hij beschreef een dictatuur waar een alziende overheid totale controle heeft over de inwoners.  

Meest gelezen