Biostatisticus Geert Molenberghs: "Bubbels nu verkleinen om erger te voorkomen"

Het aantal contacten moet dringend terug naar omlaag om een tweede coronagolf in de kiem te smoren. Dat zegt biostatisticus Geert Molenberghs van de UHasselt in "Start Je Dag" op Radio 2 Limburg. Hij hoopt dat de Veiligheidsraad doortastende beslissingen neemt vandaag.

Zo’n tweede golf is erg reëel en de cijfers ogen niet goed in verschillende Limburgse gemeentes. “We zien terug opflakkeringen in enkele mijngemeentes, maar ook Hasselt doet het niet goed. Dat zijn uitslaande branden die we nu moeten aanpakken door het aantal contacten te beperken", zegt professor Molenberghs van de universiteit van Hasselt. "Die bubbel van 15 personen die ook nog eens elke week mag veranderen. Daar moeten we van afstappen als we dit onder controle willen houden."

De professor maakt een vergelijking met de situatie nu en die van het begin van de coronacrisis: "Een cijfer om over na te denken is het aantal mensen op intensieve zorgen vandaag 23 juli. Dat ligt nu hoger dan op 14 maart, het begin van de eerste lockdown. Dat zou iedereen de ernst van de situatie moeten doen inzien.”

Overal mondmaskers

Het aantal contacten beperken is één zaak, risicovolle situaties vermijden is een andere. Overal waar mensen samenkomen zouden mondmaskers verplicht moeten worden vindt Molenberghs: “En bij twijfel beter een keer te veel dan te weinig. Als je alleen op straat ’s avonds de hond uitlaat hoeft het niet, maar zodra je op plaatsen bent waar veel andere mensen zijn, draag je best een mondmasker. Zo eenvoudig is het.”

Coronamoe

Minder contacten, overal mondmaskers… Veel mensen hebben daar geen zin meer in net nu het leven weer wat aangenamer was geworden door de versoepelingen van de afgelopen maanden. Toch benadrukt Molenberghs dat het nodig is: “Het is in ieders belang om dit soort maatregelen nu te nemen. Het is nog niet te laat, maar het is wel vijf voor twaalf. Het aantal besmettingen neemt snel toe. Maar we kunnen ze nog behoorlijk detecteren, veel beter dan eind februari en maart net voor de totale lockdown. Als we die willen vermijden moeten we nu snel op lokaal en nationaal niveau ingrijpen om erger te voorkomen.”

Meest gelezen